Wielkanocne babeczki z awokado - Zdrowe święta bez grama cukru!

Zaczynamy od słodkich babeczek z awokado!

Wielkanocny cykl przepisów – czyli od dzisiaj, każdego dnia, aż do świąt, pojawi się na blogu nowy przepis na Wielkanocne smakołyki. Ten dzisiejszy, to świetny maluch do świątecznego koszyka!

Komu z nas, baranki, babeczki, czy czekoladowe jajka, nie kojarzą się z bolącym brzuchem? Postanowiłam temu zaradzić i obdarować Was przepisami na smakołyki bez cukru i zbędnych dodatków!

Te babeczki udekorowane w odpowiedni sposób, mogą zrobić furorę!

Ja część ciasta zrobiłam w formie muffinek, a część wlałam do małych foremek babkowych, dzięki czemu wyglądały jeszcze bardziej świątecznie. Są mięciutkie, słodkie i napełnione zdrowymi dodatkami po same brzegi. 

Babeczki z awokado
Drukuj
Cook Time
35 min
Total Time
40 min
Cook Time
35 min
Total Time
40 min
Składniki
  1. 1 awokado
  2. sok z połowy cytryny
  3. 2 jajka
  4. 50g oleju kokosowego
  5. 1 jogurt naturalny (140g)
  6. 3/4 szklanki słodziła (u mnie wymieszany ksylitol, kokosowy, ertytrytol)
  7. aromat waniliowy
  8. 2 szklanki mąki orkiszowej (szklanka 250ml)
  9. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
  1. Awokado i sok z cytryny miksujemy na gładko.
  2. W osobnej misce ucieramy jajka ze słodzidłem (masa będzie jasna i zwiększy objętość)
  3. Dodajemy olej kokosowy, aromat i całość miskujemy na gładką i puszystą masę.
  4. Dodajemy jogurt naturalny i miskujemy dalej.
  5. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i krótko łączymy masę za pomocą miksera.
  6. Ciasto wykładamy łyżką do foremek silikonowych.
  7. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.
  8. Po upieczeniu babeczki wciągamy od razu z form, ponieważ silikonowe formy nie pozwalają ciastu odparować.
Notatki
  1. Ja używam jogurtu bez laktozy, ale może być także roślinny
  2. Ciasto w całości wlane do keksówki, też sprawdzi się super, tylko czas pieczenia trzeba wydłużyć.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/