Lubię robić muffiny. Od razu mam porcje, którymi mogę się łatwo dzielić (no dobra kłamię 😀 ). Lubię je robić dlatego, że jak zjem na szybko jedną z nich, to nikt się nie zorientuje, że już podjadałam 😀
Z ciastem mamy ten problem, że odkrojony kawałek szybko zdradza naszą tajemnicę…
Muffiny są świetne przede wszystkim dlatego, że możemy je bez problemu zabrać ze sobą do pracy, szkoły, na piknik. Tak jak na przykład te owsiane. Nie rozwalają się, nie wymagają specjalnego rodzaju transportu. Po prostu nie są wymagające.
Wymagające nie są też ze względu na przygotowanie. Wrzucamy, miksujemy i pieczemy. Zero filozofii. Zero możliwości nieudanej próby. Po prostu są świetne!
Co do głównego składnika, czyli bananów – uwielbiam nimi słodzić wypieki!
Gdy widzę tylko w jakimś sklepie, leżące i niechciane przez nikogo (zupełnie nie wiem dlaczego), czarne banany – biorę wszystkie! Nigdy nie mam problemu, że nie mam co z nich zrobić. Nigdy.
Jak tylko zobaczycie bardzo dojrzałe banany -bierzcie je ze sobą do domu! Obiecuję, że podrzucę fajny, szybki i zdrowy przepis 🙂
Ostatnio nawet powstało szybkie ciasto bananowe. Przygotowane dokładnie tą samą metodą. Raz, dwa – wrzucamy, miksujemy i pieczemy. To ostatnio chyba mój ulubiony sposób na pieczenie.
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 2 jajka
- 4 łyżki karobu (kakao)
- 7 łyżek mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki miodu
- Wszystkie składniki wsypujemy do miski.
- Blendujemy je na gładką i jednolitą masę.
- Powstałą masę przelewamy do foremek na muffiny. Tutaj najlepiej sprawdzają się silikonowe.
- Pieczemy ok 45-55 minut w 180 stopniach bez termoobiegu - do suchego patyczka.
- Pieczenie do suchego patyczka da nam pewność, że muffinki będą bardzo pulchne. Wykałaczkę wbijamy w środek muffinka, a następnie sprawdzamy, czy jest suchy. Jeśli nie - pieczemy jeszcze chwilę.
- Do muffinek możemy dodać kawałki pokrojone gorzkiej czekolady, daktyli, lub orzechów. Ja robiłam wszystko na szybko i spontanicznie późnym wieczorem (a raczej nocą 😀 ) stąd brak dodatków.
Wspaniały przepis (jak zawszę) ale czy mogę użyć innej mąki?
Oczywiście! 🙂 Ja użyłam tej, ponieważ jest bezglutenowa. Ale równie dobrze sprawdzi się owsiana, jaglana, gryczana, pełnoziarnista – użyj Twojej ulubionej 🙂
Ja zrobię, ale pominę masło orzechowe. Mam nadzieję, że i tak będą super :). Od dawna czekam na sprawdzony przepis na zdrowe muffiny bananowe :).
Super, że się wstrzeliłam z przepisem! 🙂 i mam nadzieję, że bez masła orzechowego wyjdzie równie pyszne 🙂