Październik i jesienne wieczory, to idealny czas na przyrządzenie szybkich bezglutenowych ciasteczek marchewkowych.

Jako miłośnik spędzania wolnego czasu w kuchni, uwielbiam jesienny okres. Zdecydowanie częściej przesiaduję przy piekarniku, słucham muzyki i podziwiam wyrastające ciasta i ciasteczka. Szybko pojawiające się ciemności i chłodne wieczory, sprawiają, że uwielbiam ten czas! No i zapach cynamonu, który pasuje idealnie do jesiennego klimatu.

A dzisiaj kolejny owoc spontanicznego wstania z kanapy pod tytułem „zrobię jakieś ciasteczka!”.

bezglutenowe ciasteczka marchewkowe

Są pyszne, pulchniutkie i aromatyczne. Polecam zrobić sobie takie w wersji big (mi wyszło 8 sztuk) – jest wtedy jeszcze większa frajda z jedzenia. Wyjdą nam takie, gdy kopiasta łyżka ciasta zawędruje na papier do pieczenia i blachę. Ciasto łyżką rozpłaszczamy, ponieważ lekko urośnie. Warto też ustawić je w odstępach, aby się nie skleiły podczas pieczenia.

Szybkie bezglutenowe ciasteczka marchewkowe
Drukuj
Cook Time
25 min
Cook Time
25 min
Składniki
  1. 2 marchewki
  2. 2 bardzo dojrzałe banany zblendowane na gładko
  3. 1/2 puszki mleczka kokosowego - stała część
  4. 2 duże łyżki masla orzechowego
  5. 3 łyżki syropu klonowego
  6. 1,5 łyżeczki cynamonu
  7. 1 szklanka mąki ryżowej
  8. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  9. 2 garście posiekanych orzechów (u mnie brazylijskie i pekan)
Sposób przygotowania
  1. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Banana blendujemy na gładką masę, a następnie dodajemy do niego masło orzechowe, syrop klonowy i mleczko kokosowe -mieszamy do połączenia się tych składników.
  3. Powstały krem łączymy z marchewką.
  4. Dodajemy cynamon, mąkę i proszek do pieczenia - całość łączymy.
  5. Orzechy siekamy i dodajemy do powstałego wcześniej ciasta.
  6. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, nakładamy ciasto łyżką na blachę, tworząc tym samym ciasteczka.
  7. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.
Notatki
  1. Do ciasteczek można dodać rodzynki, lub inne orzechy.
  2. Należy pamiętać o tym, aby banan był zblendowany, wtedy świetnie nada słodyczy i połączy się z innymi składnikami.
  3. Z podanej porcji wyszło mi 8 sztuk dużych ciasteczek.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/