Bezglutenowe donaty - bananowe ciastka - Przepis na sukces

Szalony czwartek zbliża się wielkimi krokami! Chociaż ja na co dzień spożywam gluten, chciałam przygotować coś dla osób, które nie mogę tego dnia po niego sięgnąć, a chcą upiec coś w domu same.
Przygotowałam więc bananowe bezglutenowe ciacha w kształcie donatów! Nie tylko wyglądają świetnie, ale też są całkiem słodziutkie i sycące.

Ale spokojnie! Będą też przepisy na oponki, faworki i pączki w zdrowej wersji, które pojawią się dzisiaj i jutro!

Bezglutenowe a'la donaty
Drukuj
Cook Time
25 min
Total Time
1 hr 30 min
Cook Time
25 min
Total Time
1 hr 30 min
Składniki
  1. 5 łyżek pudru z ksylitolu
  2. 1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
  3. 250ml letniego mleka
  4. 200g mąki kukurydzianej
  5. 200g mąki ryżowej
  6. 50g rozpuszczonego oleju kokosowego
  7. 2 dojrzałe banany
Sposób przygotowania
  1. Letnie mleko wymieszać z pudrem z ksylitolu i drożdżami.
  2. Dodać mąkę, rozpuszczony olej kokosowy.
  3. Banany dokładnie zblebdować ( lub rozgnieść widelcem) i dodać do wcześniejszej masy.
  4. Wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Wyrobić w misce gładkie elastyczne ciasto (ja mieszałam całość widelcem)
  6. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  7. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wysokość ok. 2 cm.
  8. Okrągłą foremką wycinać kółka, mniejszą otworki.
  9. Donaty ułożyć na dwóch blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia.
  10. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, ok. 20-25 minut.
Notatki
  1. Ja ksylitol mielę w młynku do kawy.
  2. Mleko nie powinno być gorące, tylko lekko ciepłe.
  3. Ciasto można wyrobić odpowiednimi końcówkami do ciasta drożdżowego w mikserze.
  4. Ja ciasto odkładam w przygotowane "ciepłe miejsce" -kładę miskę na garnku wypełnionym podgrzaną ciepłą wodą.
  5. Blaszek lepiej nie wstawiać do piekarnika na raz, tylko upiec najpierw jedną blaszkę, a następnie drugą, ponieważ mogą nie równo się upiec.
  6. Mi z tej porcji wyszło 9 wielkich sztuk!
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/