Przepis na BEZGLUTENOWE MUFFINY DYNIOWE z czekoladą

W końcu w mojej kuchni pojawiły się wyczekiwane bezglutenowe muffiny dyniowe.

Dynia była zupełnie nieznanym mi w kuchni warzywem. W rodzinnym domu owszem była. Rosła w ogrodzie do granic swoich możliwości. Wielka i pomarańczowa. Później robiliśmy z niej lampiony razem z mamą. Co roku przed domem, ta sama niezapomniana i świetna zabawa!

Teraz Agata dorosła, posiada swój własny dom i swoją własną kuchnię. A z dynią postanowiła rozprawić się raz na zawsze i.. ?  Wyszła z tego miłość! Puree z dyni jest w lodówce od tygodnia, a inne produkty poszły w odstawkę. Dynia stała się bazą ciast, deserów, obiadów  i śniadań. Totalnie oszalałam.

szybki i prosty sposób na bezglutenowe muffiny dyniowe

Podstawą jest zawsze puree.

Próbowałam już z różnych odmian, ale najlepszą według mnie jest odmiana Hokkaido. Jej miąższ jest bardzo gęsty, skórka nadaje się także do spożycia, a jej rozmiary są przyjazne kobietom 😀 Chyba nie muszę mówić, ile się trzeba napocić, żeby takiego delikwenta pokroić na blaszkę? 🙂  Ja zawsze przekrajam dynię na cztery części i w takiej formie piekę. Można też po prostu przekroić dynię na pół i wybrać z niej tylko pestki.  Pieczemy ją w 180 stopniach bez termoobiegu przez 30 minut, a po ostudzeniu blendujemy na gładką masę.

I tutaj w zależności od odmiany, albo wyciągamy sam miąższ do blendera łyżką, albo wkładamy całe kawałki razem ze skórką. Ja puree nie doprawiam przyprawami, ponieważ robię z niego dania i na słono i na słodko.

Ale dzisiaj skupiamy się na pierwszym przepisie i muffinach dyniowych, które skradły serce niejednemu.

Na szczęście narobiłam ich ostatnio tyle, że pięć osób się najadło. Są bardzo mięciutkie i “mokre” w swej konsystencji. Przypominają odrobinę zakalec, ale wcale nim nie są, ponieważ nie twardnieją! Wyobraźcie sobie tylko, to połączenie z czekoladowym środkiem. Albo nie.  Nie wyobrażajcie tylko chwytajcie za składniki i poniższy przepis.

I wyczekujcie nowości, bo pojawią się w kolejnych dniach. Będzie pysznie!

Bezglutenowe muffiny dyniowe z orzechami i czekoladą
Drukuj
Cook Time
35 min
Cook Time
35 min
Składniki
  1. 1 szklanka mąki ryżowej
  2. 1 łyżeczka cynamonu
  3. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  4. 1 banan
  5. 1 łyżka masła orzechowego
  6. 6 łyżek syropu klonowego
  7. 1 szklanka puree z dyni
  8. 1 garść orzechów (u mnie włoskie)
  9. gorzka czekolada
Sposób przygotowania
  1. W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche.
  2. Do blendera wrzucamy banana i blendujemy na gładką masę.
  3. Dodajemy masło orzechowe, puree z dyni i syrop klonowy - całość blendujemy całość.
  4. Mieszamy składniki suche i mokre razem, do momentu połączenia się w jednolite ciasto.
  5. Orzechy siekamy i dodajemy do ciasta.
  6. Przekładamy do silikonowych foremek na muffiny.
  7. Kostki czekolady kroimy w paski i wkładamy do środka muffinki.
  8. Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu przez 35-40 minut.
Notatki
  1. Gdy ciasto jest zbyt gęste (wiele zależy od odmiany dyni) możemy dodać odrobinę mleka aby zmienić konsystencję.
  2. Po ok 30 minutach warto muffiny obserwować, aby nie spiekły się zbytnio.
  3. Z podanej porcji wyszło mi 10 dużych muffin.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/