BEZGLUTENOWE CZEKOLADOWE CIASTO RYŻOWE Z GRUSZKAMI

Bezglutenowe czekoladowe ciasto ryżowe z gruszkami to idealny sposób na jesienne wieczory.

Jak pisałam przy okazji ciasta jaglanego, uwielbiam jesienną aurę w kuchni. Gapię się godzinami w ciepły piekarnik i podziwiam wyrastające pyszności. Ostatni wypiek, czyli ciasteczka marchewkowe, pachniały prawie w całym bloku!

Ponieważ ciasto jaglane, skradło ostatnio moje serce do reszty, a takie szybkie przepisy przypadły mi do gustu, postanowiłam pójść w tą stronę dalej. Tym razem miałam ochotę na coś czekoladowego. Na coś co choć w małym kawałeczku przypominało mi będzie o smaku tabliczki czekolady. Tylko tak w moim stylu – zdrowo, prosto i smacznie.

przepis na bezglutenowe czekoladowe ciasto ryżowe

A tak w temacie jesiennych przepisów – czy dynia była już na Waszym stole? 🙂 Jeśli nie koniecznie spróbujcie to proste ciasto dyniowe. Warto poświęcić mu kilka minut. 🙂 

Bezglutenowe czekoladowe ciasto ryżowe z gruszkami i quinoa
Drukuj
Cook Time
30 min
Cook Time
30 min
Składniki
  1. 300 g ryżu basmati
  2. 100 g białej quinoa (komosa ryżowa)
  3. 1 litr mleka kokosowo-ryżowego (innego)
  4. 10 daktyli
  5. 2 bezglutenowe budynie czekoladowe bez cukru (proszek)
  6. 5 łyżek syropu klonowego
  7. 700 g bardzo dojrzałych gruszek (ja użyłam odmiany Rocha)
Sposób przygotowania
  1. Ryż,komosę oraz daktyle, gotujemy na mleku. Gotujemy je na wolnym ogniu do momentu wchłonięcia się całkowicie mleka.
  2. Do papki z ugotowanego ryżu dodajemy syrop klonowy oraz budyń. Całość mieszamy do momentu połączenia się składników.
  3. Powstałą papkę blendujemy na gładką masę.
  4. Gruszki kroimy w drobną kostkę.
  5. Ciasto mieszamy razem z gruszkami.
  6. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu przez 30 minut.
Notatki
  1. Gruszki możemy dodatkowo przyprawić cynamonem.
  2. Gruszki możemy zastąpić jabłkami, lub innymi ulubionymi owocami.
  3. Ciasto powinno wystygnąć - wtedy super się kroi.
  4. Przechowywałam je w lodówce, ponieważ wtedy był to super blok czekoladowy 🙂
  5. Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 24x24 cm.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/