przepis na domowe i łatwe mleko roślinne

Domowe mleko kokosowe

To domowe mleko kokosowe jest ze mną już ponad miesiąc, a więc postanowiłam w końcu podzielić się z Wami tym sposobem.

Sprawdziłam już go kilkukrotnie, a wiórki po produkcji mleka zawsze wykorzystuję! Wilk syty i owca cała, a przede wszystkim zero marnowania produktów. Ekonomiczność ponad wszystko! Nie wspominając o tym, że jest dużo tańsze, zdrowsze i lepsze.

To mleko sprawdziłam już do kawy, smoothie, wypieków, płatków – wszędzie wypadło  doskonale.

Wspomniałam, że wiórki wykorzystuję później? – przedstawię Wam dwa sposoby na pyszne ciasteczka.

Pierwszy z nich – Ekspresowe kokosanki, które zrobimy w kilka minut.

A drugi to połączenie kokosa i kakao, czyli kakaowe ciasteczka kokosowe. A tak nawiasem – odkryłam, że kakao i kokos bardzo się lubią!

Tak przygotowane mleko możemy przechowywać 2-3 dni w lodówce. Ja swoje zawsze przelewam do szklanej zamykanej butelki. Przed każdym użyciem najlepiej wstrząsnąć butelką. A  stałą warstwą, która zbiera się na górze, możemy wykorzystać jako dodatek, wszędzie tam gdzie pojawia się „stała część” mleczka kokosowego z puszki.  Być może będzie zdrowe Bounty?

Domowe mleko kokosowe
Drukuj
Składniki
  1. 1 opakowanie wiórek kokosowych (200g)
  2. 6 kubków ciepłej wody
Sposób przygotowania
  1. Opakowanie wiórek wysypujemy do dość wysokiego naczynia (ja używam garnka).
  2. Wiórki zalewamy 4 kubkami gorącej (ale nie wrzącej) wody.
  3. Wiórki mieszamy łyżką i odstawiamy na całą noc (lub na minimum 8 godzin).
  4. Po tym czasie wiórki mieszamy łyżką jeszcze raz i blendujemy blenderem przez klika minut.
  5. Tak zblendowane wiórki przepuszczamy przez gazę do innego naczynia. Wyciskamy dokładnie do suchych wiórek (można to robić na kilka razy- nie wszystkie wiórki na raz).
  6. Powstałe mleko odstawiamy, a wiórki które nam zostały zalewamy ponownie, tym razem dwoma kubkami gorącej wody.
  7. Wiórki blendujemy jeszcze raz kilka minut i ponownie odciskamy przez gazę.
Notatki
  1. Używam kubek o pojemności 330ml.
  2. Najlepiej sprawdza się blender kielichowy, ale ja nie mam u siebie w mieszkaniu i daje radę ręcznym!
  3. Koniecznie sprawdźcie, aby Wasze wiórki były niesiarkowane -ja takie znajduję w Lidl.
  4. Dużą gazę kupuje w aptece - przecinam i mam na kilka razy.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/

14 przemyśleń nt. „Domowe mleko kokosowe

  1. Pani Agato, dlaczego po rozwarstwieniu się mleka górna warstwa zrobiła się twarda? To normalne czy może coś zrobiłam nie tak jak trzeba?

    1. To normalne! 🙂 Często przez to, że działam w różnych miejscach w internecie zapominam co gdzie mówiłam.. 🙂 Ale wspominałam, że mleko się rozwarstwia – najlepiej jest potrząsnąć przez otwarciem butelki i użyciem. Dodatkowo ja tą twarda warstwę zbieram i dodaję do słodkich dań jak Rafaello z kaszy, czy Princessa (przepisy są w zakładce „ciasta i desery”) Traktuje tę część tak, jak stałą część mleczka kokosowego z puszki 🙂

    1. Trzymam kciuki, żeby dał! 🙂 Ale pamiętaj, że zawsze możesz robić to na kilka razy i dać mu odpocząć 🙂 Chociaż ja robiłam już 3 różnymi blenderami (nawet takim tanim z marketu) i produkcja przebiegała bez problemu 🙂

  2. Czy do produkcji mogę użyć świeżego kokosa? Pomyślałam żeby na tarce zetrzeć miąższ, aby powstały wiórki? Nada się?

  3. Czy to mleczko jest takie samo w smaku jak to z puszki , szczerze mówiąc uwielbiam kokos ale to mleko z puszki to okropienstwo 🤔

    1. To jest zupełnie inne 😛 Jest takie jak kupne mleko roślinne w kartonie 🙂 Te z puszki jest specyficzne.. 😛

    1. Oczywiście, że nie tak powinno być 🙁 Czy używałaś siarkowanych wiórek kokosowych? Ich jakość też jest dość istotna w przygotowywaniu tego mleka. Tak jak wspominałam w poście, z tych dostępnych od ręki polecam wiórki z Lidla 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


CAPTCHA Image
Reload Image