Domowe mleko kokosowe - PRZEPIS NA SUKCES

To domowe mleko kokosowe jest ze mną już ponad miesiąc, a więc postanowiłam w końcu podzielić się z Wami tym sposobem.

Sprawdziłam już go kilkukrotnie, a wiórki po produkcji mleka zawsze wykorzystuję! Wilk syty i owca cała, a przede wszystkim zero marnowania produktów. Ekonomiczność ponad wszystko! Nie wspominając o tym, że jest dużo tańsze, zdrowsze i lepsze.

To mleko sprawdziłam już do kawy, smoothie, wypieków, płatków – wszędzie wypadło  doskonale.

Wspomniałam, że wiórki wykorzystuję później? – przedstawię Wam dwa sposoby na pyszne ciasteczka.

Pierwszy z nich – Ekspresowe kokosanki, które zrobimy w kilka minut.

A drugi to połączenie kokosa i kakao, czyli kakaowe ciasteczka kokosowe. A tak nawiasem – odkryłam, że kakao i kokos bardzo się lubią!

Tak przygotowane mleko możemy przechowywać 2-3 dni w lodówce. Ja swoje zawsze przelewam do szklanej zamykanej butelki. Przed każdym użyciem najlepiej wstrząsnąć butelką. A  stałą warstwą, która zbiera się na górze, możemy wykorzystać jako dodatek, wszędzie tam gdzie pojawia się „stała część” mleczka kokosowego z puszki.  Być może będzie zdrowe Bounty?

Domowe mleko kokosowe
Drukuj
Składniki
  1. 1 opakowanie wiórek kokosowych (200g)
  2. 6 kubków ciepłej wody
Sposób przygotowania
  1. Opakowanie wiórek wysypujemy do dość wysokiego naczynia (ja używam garnka).
  2. Wiórki zalewamy 4 kubkami gorącej (ale nie wrzącej) wody.
  3. Wiórki mieszamy łyżką i odstawiamy na całą noc (lub na minimum 8 godzin).
  4. Po tym czasie wiórki mieszamy łyżką jeszcze raz i blendujemy blenderem przez klika minut.
  5. Tak zblendowane wiórki przepuszczamy przez gazę do innego naczynia. Wyciskamy dokładnie do suchych wiórek (można to robić na kilka razy- nie wszystkie wiórki na raz).
  6. Powstałe mleko odstawiamy, a wiórki które nam zostały zalewamy ponownie, tym razem dwoma kubkami gorącej wody.
  7. Wiórki blendujemy jeszcze raz kilka minut i ponownie odciskamy przez gazę.
Notatki
  1. Używam kubek o pojemności 330ml.
  2. Najlepiej sprawdza się blender kielichowy, ale ja nie mam u siebie w mieszkaniu i daje radę ręcznym!
  3. Koniecznie sprawdźcie, aby Wasze wiórki były niesiarkowane -ja takie znajduję w Lidl.
  4. Dużą gazę kupuje w aptece - przecinam i mam na kilka razy.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/