Robiłam już te kokosanki na kilka sposobów i każdy z nich jest super. Zarówno po produkcji domowego mleka kokosowego, jak i z wiórek prosto z opakowania, smakują ekstra!

Kilka chwil na przyrządzenie i mamy super ekspresowe i zdrowe ciasteczka do kawy.

Początkowo chciałam ten przepis umieścić razem z mlekiem, ale pomyślałam, że może tam się schować i cicho w kącie siedzieć, a tego bym nie chciała.

Spróbujcie nie pomijać kroku prażenia wiórek na suchej patelni – to pozwala na wydobycie jeszcze większej ilości aromatu kokosa! Ja ciasteczka kokosowe, uwielbiam właśnie za ich aromat. 

A jeśli jesteście fanami kokosa, to koniecznie zapoznajcie się z kakaowymi kokosankami.

Ekspresowe kokosanki
Drukuj
Cook Time
10 min
Cook Time
10 min
Składniki
  1. 200g wiórek kokosowych (lub wiórek z produkcji mleka kokosowego)
  2. 4 białka
  3. 4 łyżki miodu (syropu klonowego, lub dowolnego słodzidła)
  4. kilka kropel aromatu migdałowego (można pominąć)
Sposób przygotowania
  1. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  2. Wiórki kokosowe podsmażamy na suchej patelni, do momentu aż się zarumienią.
  3. Do ubitych białek dodajemy miód, aromat oraz wiórki.
  4. Całość mieszamy i nakładamy łyżką (bądź rękoma) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc ciasteczka.
  5. Pieczemy w 170 stopniach bez termoobiegu przez ok 10 minut- ale tutaj najlepiej obserwować i piec do momentu, aż ładnie zaczną się rumienić.
Notatki
  1. Jeśli lubimy bardziej słodkie ciasteczka, możemy dodać więcej słodkiego dodatku.
  2. Wiórki prażymy na patelni w celu wydobycia większej ilości aromatu, ale można pominąć ten krok.
  3. Ważne aby obserwować swoje kokosanki, ponieważ mogą się piec 5-15 minut - wszystko zależy od Waszego piekarnika i wielkości kokosanek.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/