Odkąd spadły pierwsze liście, chodziło za mną takie fit ciasto jaglane z powidłami. Doskonałą okazją był powrót z urlopu. Po zjedzonych ciężkich deserach w kawiarnii, marzyłam, aby upiec jakieś ciasto. Tak zupełnie po swojemu i z własnego piekarnika. Lekko, bez nabiału i glutenu. Tak, aby mój brzuch był mi za nie wdzięczny, a nie nadymany i obrażony.

przepis na szybkie i proste fit ciasto jaglane

Gdy tylko wróciliśmy, wiedziałam, że to właśnie kasza jaglana pójdzie w obroty. Chociaż początkowo miała wyjść z tego szarlotka (która na pewno pojawi się tutaj także), to stojący słoik powideł wygrał walkę. Chociaż nie trwała ona krótko, bo jabłka były już umyte, a ja w ręce miała nóż. Ale domowe powidła od mamy, które smażyły się cztery dni i które w swoim składzie mają tylko śliwki – nie mogłam wybrać inaczej.

Ciasto jest banalnie proste. Aż śmieszne jest to, jak pyszny deser można stworzyć z tak podstawowych składników. Gotujemy kaszę, wykładamy powidła, pieczemy.

Pokuszę się aż o stwierdzenie, że ciasta z proszku są trudniejsze. A więc… koniecznie spróbujcie!

Fit ciasto jaglane z powidłami
Drukuj
Cook Time
30 min
Cook Time
30 min
Składniki
  1. 400g kaszy jaglanej
  2. 1 litr mleka migdałowego
  3. 3 łyżki syropu klonowego
  4. 8 daktyli
  5. 1 słoik powideł
Sposób przygotowania
  1. Kasze jaglaną przepłukujemy wodą - wodę wylewamy.
  2. Daktyle kroimy w kostkę.
  3. Do garnka wlewamy melko, dodajemy kaszę, pokrojone daktyle oraz syrop klonowy.
  4. Gotujemy na wolnym ogniu, do momentu całkowitego wchłonięcia mleka przez kaszę.
  5. Ugotowaną kaszę dzielimy w garnku na pół.
  6. Blaszkę do pieczenie wykładamy papierem.
  7. Pierwszą jeszcze ciepłą częścią kaszy, wylepiamy spód blaszki (u mnie kwadrat o wymiarach 23x23 cm).
  8. Wykładamy słoik powideł i rozsmarowujemy go na całości.
  9. Drugą część kaszy odkrywamy i pozostawiamy do przestudzenia - aby się skleiła.
  10. Przestudzoną kaszę rozdrabniamy widelcem tworząc kruszonkę.
  11. Tak powstałą kruszonkę wysypujemy na warstwę powideł.
  12. Ciasto pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu przez 30 minut.
Notatki
  1. Kruszonkę podczas wysypywania, możemy lekko podociskać rękoma, aby się przykleiła do powideł.
  2. Pod koniec pieczenia, na wierzchu ciasta możemy wysypać płatki migdałów.
  3. Ciasto przed jedzeniem powinno wystygnąć.
  4. Przechowywałam je na blacie, przykryte ściereczką kuchenną.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/