FIT CIASTO Z KASZY MANNY I MAŚLANKI

Szybkie fit ciasto z kaszy manny. I to jeszcze z malinami? TAK! To jest możliwe. Absolutnie zakochałam się ostatnio w rozwiązaniach, które wymagają ode mnie minimum zaangażowania. Wsypuje, wymieszam, odstawie, przeleje. Wiecie, takie czynności, które ogarnąłby nawet mój M gdybym napisała na kartce. A wiedzcie, że to wyczyn, jak on przepis ogarnie 😀 

przepis na fit ciasto z kaszy manny

Wiem, że to nudne, ale historia tego ciasta znowu jest dziwaczna. Kupiłam kasze mannę, bo mieliśmy zrobić sobie taką z malinami na ciepło. Smaki dzieciństwa i takie tam. No po prostu chciało nam się jak cholerka.  Ale po rozpakowaniu zakupów… wygrał budyń czekoladowy z torebki i nasze lenistwo 😀 

I jak zwykle Agata nie mogła się powstrzymać, żeby coś nie wykombinować. Kaszę zalałam maślanką i kakao, odstawiłam do lodówki. Rano coś tam dodałam (co było pod ręką) i wrzuciłam do piekarnika.  I proszę Państwa, jak długo żyję, tak pulchniutkiego i prostego ciasta nie upiekłam! 

Fit ciasto z kaszy manny
Drukuj
Cook Time
50 min
Total Time
55 min
Cook Time
50 min
Total Time
55 min
Składniki
  1. 2 szklanki (każda po 250ml) kaszy manny
  2. 2 szklanki (każda po 250ml) maślanki
  3. 6 łyżek syropu klonowego (ksylitolu, miodu, syropu z agawy)
  4. 3 łyżki kakao
  5. 2 jajka
  6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. wanilia / aromat waniliowy
Sposób przygotowania
  1. Kaszę wsypać do miski i zalać ją maślanką.
  2. Dodać syrop klonowy, kakao i aromat, a następnie całość wymieszać do połączenia się składników.
  3. Powstałą masę odstawić do lodówki na minimum 3 godziny (u mnie była to cała noc).
  4. Po upływie tego czasu dodać do masy jajka oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
  5. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (u mnie 24x24cm)
  6. Na wierzchu wysypać mrożone maliny.
  7. Piec w 170 stopniach przez 50 minut (do suchego patyczka).
  8. Po upieczeniu można ciasto polać roztopioną gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi.
Notatki
  1. Możemy użyć także mrożonych borówek, truskawek lub jeżyn. Najlepiej sprawdzą się kwaskowate owoce.
  2. Możemy użyć dowolnego słodzidła, ale najlepiej sprawdzą się te płynne.
  3. Do ciasta można dodać na koniec pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę.
  4. Ciasto upiecze się lepiej w bardziej płaskiej foremce (tak jak moja kwadratowa). W blaszce typu keksówka, wymagać będzie od nas dłuższego czasu pieczenia - warto sprawdzać patyczkiem.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/