przepis na szybkie fit ciasto z dyni

Odkrywając wczoraj nowy sposób na fit ciasto z dyni, zastanawiałam się czy to samo czuli odkrywcy? Chyba w tym wypadku było jak z Kolumbem – biedny i nieświadomy, myślał, że dotarł do Indii. Podobnie ja, nie miałam pojęcia, że taki kawał ciasta może mieć tak mało kalorii! Ale policzyłam, ogarnęłam i żyję ze świadomością, że…

…jesienne wieczory nie będą już dla nas straszne!

Z dynią nie lubiłam się długo. Zasadniczo kojarzyły mi się tylko z produkcją lampionów przed dom 😀 A gotować, gotowałam i owszem. Ale taką cudną, pokrojoną i to z zamrażarki. 

W rodzinnym domu nie było zup, ciast, ani żadnych tego typu akcji. Pierwszą dynię do celów kulinarnych, chwyciłam w swoje ręce w zeszłym roku. Za to w tym, mam ją przynajmniej raz w tygodniu w rękach.

Ciasto jest banalnie proste i NIE DA SIĘ GO ZEPSUĆ! Nie wyjdzie zakalec, nie wyjdzie ciapa i nie wyjdzie nawet lapmion (bo skórkę też wykorzystamy).

Dynie odmiany Hokkaido, a właśnie takiej użyjemy, mają to do siebie, że ich skórki po upieczeniu możemy zjeść. Ich miąższ,  jest także cudownie zbity.  Pozwala to na uzyskanie bardzo kremowej, a zarazem gęstej konsystencji.  Idealnej więc do tego ciasta!

Ja dynie piekłam w piekarniku, a następnie całą w swej okazałości zblendowałam. Brutalnie bez zastanowienia, zrobiłam cudny i puszysty krem. Taki, który świetnie sprawdzi się także, jako krem do kruchej bezglutenowej tarty. W tym przepisie wystarczy, że zastąpcie nim serek, a na wierzchu zastosujecie posypkę jak w tym dzisiejszym.

A więc poznajcie przepis na fit ciasto z dyni.

Fit ciasto z dyni
Drukuj
Cook Time
30 min
Total Time
50 min
Cook Time
30 min
Total Time
50 min
Krem
  1. 1 upieczona dynia Hokkaido (ok 1,3 kg)
  2. 1 łyżeczka cynamonu
  3. 6 łyżek syropu klonowego
Spód
  1. 1 szklanka płatków jaglanych
  2. 1 zblendowany na gładko banan
  3. 1 duża łyżka masła orzechowego
  4. 1 duża łyżka kakao
  5. 1 łyżka syropu klonowego
Sposób przygotowania
  1. Dynię myjemy, przekrajamy na mniejsze kawałki, posypujemy cynamonem i wkładamy do piekarnika.
  2. Pieczemy w 180 bez termoobiegu stopniach przez 30 minut.
  3. Dynię studzimy i blendujemy. Gdy jest zbyt rzadka odsączamy nadmiar wody przez gazę (z Hokkaido nie jest to konieczne)
  4. Dodajemy do niej syrop klonowy oraz łyżeczkę cynamonu i blendujemy na gładki i gęsty krem.
  5. Gdy krem, po spróbowaniu, jest zbyt mało słodki, możecie dodać jeszcze więcej syropu klonowego.
  6. Gdy dynia stygnie, do miski wsypujemy płatki jaglane.
  7. Banana blendujemy na gładką masę.
  8. Do zblendowanego banana dodajemy kakao, masło orzechowe i syrop klonowy -mieszamy te składniki razem.
  9. Powstały krem dodajemy do płatków jaglanych i łączymy całość.
  10. Tak powstałym ciastem wylepiamy formę do pieczenia (u mnie średnica 18cm).
  11. Pieczemy w 160 stopniach przez 20 minut.
  12. Po upieczeniu, na spód wykładamy wcześniej przygotowany krem z dyni.
  13. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą oraz posiekanymi orzeszkami.
  14. Wkładamy do lodówki.
Notatki
  1. Dynia Hokkaido (znajdziecie ją w każdym markecie) jest idealna do tego przepisu, ponieważ po upieczeniu nie jest wodnista. Jeśli koniecznie chcecie użyć innej odmiany dyni, a ona okaże się ciapowata, polecam Wam odcisnąć nadmiar wody przez gazę.
  2. Ciasto dopóki nie zniknie, przechowujemy w lodówce.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/