Kakaowy fit tort bezowy - PRZEPIS NA SUKCES

Ostatnio postanowiłam więcej kombinować w kuchni. Coś zmienić, coś ominąć. Stworzyć coś nieoczywistego, a być może strasznie smacznego. Więc jak postanowiłam, tak i zrobiłam tym razem!

Zabierałam się za zrobienie fit tortu Pavlova. Tradycyjnego z białek. Bez żadnych dodatków i na spokojnie. Jadnak postanowiłam zrobić to inaczej! Dodałam kakao i powstał kakaowy tort. Inni niż zawsze. Inni niż tradycyjnie. Taka mała zmiana.

Teraz mamy lato. Doskonały czas na to, aby wykorzystywać sezonowe, pełne smaku i świeże owoce. Taki tort to idealny sposób na przyjemność bez okazji. Tak po prostuZa to, że mamy piękny weekend. Że miniony tydzień upłynął spokojnie. Że udało nam się osiągnąć nasz malutki cel. 

To też świetny sposób na zaskoczenie gości. Kakaowy tort bezowy ma mało kalorii, jest bardzo efektowny i pełen jest smaku! Możemy kombinować z ulubionymi dodatkami i poruszyć swoją kreatywność.

Ja osobiście zrobię go jeszcze nie jeden raz!

Kakaowy fit tort bezowy a'la Pavlova
Drukuj
Beza
  1. 5 białek
  2. szczypta soli himalajskiej
  3. 100g pudru z erytrytolu (ksylitolu)
  4. 1 łyżeczka octu jabłkowego
  5. 1 budyń czekoladowy (bezglutenowy bez cukru)
Kokosowa bita śmietana
  1. 600 g stałej części mleczka kokosowego
  2. 40 gram pudru z erytrytolu
Dodatki
  1. mango
  2. truskawki
  3. migdały w płatkach
Beza
  1. Białka ubijamy na sztywno.
  2. Dodajemy stopniowo puder z erytrytolu ciągle ubijając,
  3. Gdy piana jest dobrze ubita i sztywna, dodajemy stopniowo budyń w proszku, a następnie łyżeczkę octu.
  4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysyjemy okrąg (ja odrysowałam tortownice 23cm średnicy).
  5. Wykładamy na jego środek bezę, a następnie wypełniamy odrysowany okrąg ku brzegom.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
  7. Gdy piekarnik nagrzeje się już do tej temparatury, zmniejszamy na 120 (termoobieg) i wkładamy bezę.
  8. Pieczemy przez 1,5 godziny.
  9. Po upieczeniu piekarnik otwieramy i pozostawiamy bezę do wyschnięcia najlepiej na noc.
Kokosowa bita śmietana
  1. Stałą część mleczka kokosowego ubijamy za pomocą miksera.
  2. Gdy masa jest już puszysta i wyraźnie zwiększy swoją objętość, stopniowo dodajemy puder ciągle ubijając.
  3. Wykładamy na wcześniej upieczoną bezę.
  4. Mango i truskawki kroimy w kawałki i wysypujemy na krem.
  5. Całość posypujemy płatkami migdałów.
Notatki
  1. Ważne, aby do kokosowej bitej śmietany użyć tylko stałej części mleczka kokosowego. Najlepiej , aby było ono dobrze schłodzone i spędziło całą noc w lodówce -można je wsadzić dzień wczesniej przyrządzając bezę.
  2. Gdy bita śmietana nie będzie miała zadowalającej nas sztywnej konsystencji, możemy dodać rozpuszczoną żelatynę.
  3. Do tortu możemy dodać ulubione owoce. Świetnie sprawdzą się maliny, borówki czy porzeczki. Warto użyć owoców, które przełamią smak bezy i kokosa.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/