No i mamy ostatni dzień przepisów na Wielkanoc – a więc dzisiaj musi być coś wyjątkowego!

Postawiłam na przepis, który zrobicie w ostatniej chwili, wpadając do marketu i dostając tam wszystko czego potrzebujecie!

Jest to ciasto jaglane z serkiem mascarpone i brzoskwiniami – bardzo szybkie i bardzo proste. Zrobimy je w kilka minut, a wszystkie składniki dostaniemy w jednym miejscu. 

Smakuje obłędnie kremowo i niestety nie doczeka niedzieli na pewno, ponieważ u mnie został już tylko jeden kawałek. Chyba zrobię kolejną porcje – chociaż  w moim rodzinnym domu toczy się bitwa o pieczenie – mama kocha to tak samo jak ja! (Ona upiekła 11 ciast i rozdaje znajomym dookoła.) Także ja chyba jestem jeszcze mniej szalona – u mnie było tylko 5 sztuk. 🙂

Faworytem jest Mazurek bez cukru, glutenu i laktozy, oraz Orkiszowa babka cytrynowa.

A na koniec chciała Wam kochani życzyć wesołych, a przede wszystkim rodzinnych świąt!

Dajmy sobie chwilę czasu na odpoczynek. Zostawmy wszystkie nieważne sprawy i pracę. Odetchnijmy!

Jagielnik z brzoskwiniami
Drukuj
Cook Time
55 min
Cook Time
55 min
Składniki
  1. 2 woreczki kaszy jaglanej (200g)
  2. 5 łyżek miodu
  3. 2 jajka
  4. 400g mascarpone (mleko kokosowe - tylko stała cześć)
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 1/2 puszki brzoskwiń
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (bez soli).
  2. Jeszcze gorącą kaszę wysypujemy do miski.
  3. Dodajemy do niej wszystkie pozostałe składniki oprócz brzoskwiń.
  4. Wszystko blendujemy na gładką masę.
  5. Wlewamy dość płasko do foremki - u mnie tortownica o średnicy 19cm.
  6. Na wierzchu układamy pokrojone w paski brzoskwinie.
  7. Wsadzamy do piekarnika na 180 stopni (bez termoobiegu) na 55 minut.
  8. Po upieczeniu ciasto musi całkowicie wystygnąć.
Notatki
  1. Mascarpone możemy użyć pół na pół (po 200g) z mleczkiem kokosowym (stała część) lub Ricottą.
  2. Brzoskwinie możemy zastąpić ulubionymi miękkimi owocami, które będą nam tutaj pasowały.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/