Czekoladowe jaglane z truskawkami - PRZEPIS NA SUKCES

Uwielbiam ciasta jaglane! Są bardzo w moim stylu. Takim miękkim i sernikowym. Zresztą, ja chyba uwielbiam wszystko co jest jaglane!

Mam już kilka swoich perełek, które były powtarzanie nie raz. A jak doskonale wiecie, ja mam to do siebie, że powtarzam tylko bardzo wyjątkowe przepisy. Rafaello z kaszy jaglanej to już miłość na zawsze. Jagielnik z brzoskwiniami podbił Wasze stoły w tegoroczne święta. A tartaletki z budyniem jaglanym  skradły już serca nie tylko małych łasuchów!

Sezon na truskawki rozpoczął się pełną parą. Tak zasadniczo to obiecuję Wam, że się dobrze nie obejrzycie, a będzie już po! Wykorzystajmy więc ten czas maksymalnie. Ceny są dość niskie, a truskawki dojrzewają w pełni słońca. Tu też taka moja mała rada. Gdy nie macie dostępu do truskawek ze swojego ogródka, wybierzcie się na targ i poszukajcie najmniejszego stoiska jakie tam znajdziecie. Najlepiej obsługiwanego przez starszą Panią (lub Pana), którzy sprzedają tam często warzywa i owoce z własnej działki. Nie znajdziecie w nich ogromnej ilości nawozów. Uwierzcie, że duzi producenci nie mogą sobie pozwolić na duże straty i małe plony. A tak nawiasem, zawsze ogromną satysfakcję sprawia mi fakt, że pomagam starszej osobie, która musi szukać dodatkowego zarobku. Czasami fajnie się poczuć lepszym człowiekiem. 

Wracając do ciasta. Przepis tradycyjnie jest banalnie prosty, a przygotowanie zajmuje chwilę. Połączenie czekoladowego aromatu z truskawkami, mleczkiem kokosowym i kaszą jaglaną, to strzał w dziesiątkę! 

Jaglane z truskawkami
Drukuj
Prep Time
10 min
Cook Time
1 hr
Prep Time
10 min
Cook Time
1 hr
Składniki
  1. 2 woreczki kaszy jaglanej (200 g)
  2. 4 łyżki miodu
  3. 2 jajka
  4. 300 g mleczka kokosowego (stała część)
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 1 budyń czekoladowy (bezglutenowy bez cukru)
  7. truskawki
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (bez soli).
  2. Jeszcze gorącą kaszę wysypujemy do miski.
  3. Dodajemy do niej wszystkie pozostałe składniki oprócz truskawek
  4. Wszystko blendujemy na gładką masę.
  5. Wlewamy dość płasko do foremki - u mnie blaszka o wymiarach 24x28 cm.
  6. Na wierzchu układamy pokrojone na pół truskawki.
  7. Wsadzamy do piekarnika na 180 stopni (bez termoobiegu) na 60 minut.
  8. Po upieczeniu ciasto musi całkowicie wystygnąć i odpocząć (dokładnie jak sernik).
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/