JAGLANY JABŁECZNIK NA SZYBKO

Jaglany jabłecznik na szybko to ciasto, które obiecałam Wam już od dłuższego czasu. Ale problem z nim jest taki, że gdy go robię, znika szybciej niż zdążę zrobić zdjęcie. Serio – nie żartuje 😀

Ostatnio robię ciasta, które świetnie sprawdzają się także jako śniadania na ciepło. Lubię taką formę szczególnie w okresie zimowym, gdzie mogłabym jeść tylko take śniadania. Zasadniczo, to tak właśnie jem.

Ciasto przyrządzimy bez zbędnego czasu spędzonego w kuchni. Składników lista jest tak prosta, wspaniała i krótka, że mam nadzieję iż  wpadnie w oko każdemu. A co najważniejsze? Dzieci, łasuchy i zwolenniki zdrowej kuchni – wszyscy je polecają!

Jabłka możecie także zetrzeć na tarce. Ja tym razem miałam ochotę na takie kawałeczki jabłek. Szarlotkę z prawdziwego zdarzenia! Polecam pokroić je dość drobno, tak aby ciasto swobodnie się kroiło. A miłośników cynamonu namawiam, do poszalenia sobie z nim podczas smażenia jabłek.

Szarlotka, gdy ostygnie, może być także odgrzewana, jeśli chcemy jeść ciągle ciepłą. Podałam ją raz z musem z owoców – malin i borówek- bardziej pysznego, a zarazem tak dietetycznego ciasta nie jadłam dawno! 🙂

Jaglany jabłecznik na szybko
Drukuj
Cook Time
35 min
Total Time
40 min
Cook Time
35 min
Total Time
40 min
Składniki
  1. 200 g kaszy jaglanej (2 woreczki)
  2. 6 łyżek syropu klonowego
  3. 1200g jabłek
  4. cynamon
  5. 1 łyżka syropu klonowego
  6. 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania
  1. Kaszę gotujemy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. 1 woreczek kaszy (100g) blendujemy z 4 łyżkami syropu klonowego.
  3. Przygotowaną masą wylapiamy spód tortownicy.
  4. Jabłka obieramy i kroimy w małą kosteczkę.
  5. Wrzucamy do garnka, dodajemy cynamon i sok z cytryny.
  6. Całość dusimy pod przykryciem, aż jabłka, 1 łyżkę syropu będą miękkie.
  7. Przygotowane jabłka wykładamy na wylepiony wcześniej spód.
  8. Drugi woreczek kaszy mieszamy z 2 łyżkami syropu klonowego i płatkami migdałowymi.
  9. Całość nie blendujemy, a za pomocą dłoni, tworzymy na jabłkach a'la kruszonkę.
  10. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.
Notatki
  1. Do kruszonki możemy dodać także wiórki kokosowe.
  2. Jeśli mamy ochotę to do pierwszej części ciasta (do spodu) możemy dodać kakao.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/