Uwielbiam ekspresowe obiady, a Kaszotto jest doskonałym tego przykładem!

Jeśli mam tylko taką możliwość, staram się gotować danie tak, aby ubrudzić jak najmniej garnków i przeznaczyć na to jak najmniej czasu.

Obiad zawsze powstaje w sposób chaotyczny, a ja jak czarownica w transie wrzucam co wpadnie w ręce do gara!

Tym razem spróbowałam – przeszły mnie smakowe dreszcze, a ja z obowiązkiem społecznym w głowie, postanowiłam odtworzyć przepis.

A tak nawiasem, to danie tak samo świetnie, sprawdza się na ciepło jak i na zimno!

Kaszotto
Drukuj
Total Time
30 min
Total Time
30 min
Składniki
  1. 1 pierś z kurczaka (opcjonalnie)
  2. 2 cebulę szalotki (lub czerwona)
  3. 2 marchewki
  4. puszka groszku konserwowego
  5. 1/2 kapusty pekińskiej
  6. 2 woreczki kaszy pęczak
  7. 0,5 litra bulionu warzywnego (ja używam bulionu bio, bez oleju palmowego)
Sposób przygotowania
  1. Pierś kroimy w kostkę, a cebulę kroimy w piórka - następnie smażymy je na rozgrzanej patelni.
  2. Dodajemy suchą kaszę,marchew i lekko prażymy, aż nabierze ładnego koloru i aromatu.
  3. Zalewamy całość wcześniej przygotowanym bulionem.
  4. Gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut aż bulion się zredukuje.
  5. Na sam koniec dodajemy poszatkowaną kapustę, groszek i chwilę dusimy.
Notatki
  1. Danie podane już na talerzu, można posypać startym parmezanem.
  2. Ja robiłam jeszcze wersję z pieczarkami. Dodałam wtedy pieczarki na początku razem z kurczakiem i cebulą - też świetnie się sprawdziło.
  3. Myślę, że jest to obiad dla 4 osobowej rodziny - wniosek na podstawie dwudniowego jedzenia przez dwie osoby 🙂
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/