Przepis na KOKOSOWE CIASTECZKA Z KARMELEM DYNIOWYM
Kokosowe ciasteczka z karmelem dyniowym musiały powstać. Najwięcej zapytań, komentarzy i wiadomości, zawiera w sobie właśnie pytanie o mąkę kokosową. Bo jest ona niezbyt przyjazna. Uparta, twarda i niewspółpracująca. Podejść do niej i eksperymentów miałam kilkadziesiąt. Choć niektóre kończyły się wielkim „wow”, to nie potrafiłam powiedzieć jak zrobiłam dany deser. Wrzucałam, nie zapisywałam i totalnie przepadłam.

Ale tym razem poradziłam sobie doskonale, a w efekcie mamy na talerzu pyszne ciacha! 

przepis na fit kokosowe ciasteczka z karmelem dyniowym

A karmel dyniowy? Chyba nie muszę mówić, że to hit! Jak dobrze, że M nie schował torebki z daktylami do szafki. Takie chwile zawsze przynoszą za sobą największe odkrycia. 

Kokosowe ciasteczka z karmelem dyniowym
Drukuj
Total Time
30 min
Total Time
30 min
Składniki
  1. 1 szklanka mąki kokosowej
  2. 2 łyżki stałego oleju kokosowego
  3. 3 łyżki syropu klonowego
  4. 1 łyżka karobu (kakao)
Karmel
  1. 1 szklanka puree z dni
  2. 1 szklanka daktyli
  3. 1 czubata łyżka masła orzechowego
  4. gorzka czekolada
  5. posiekane orzeszki
Ciastka
  1. Mąkę kokosową wsypujemy do miski.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i rękoma wyrabiamy ciasto.
  3. Tworzymy kule, a następnie wylepiamy kształt płaskich tartaletek (tak, aby karmel wylądował w środku).
  4. Tak powstałe ciasteczka pieczemy 5-10 minut w 180 stopniach (obserwujemy jak się rumienią)
Karmel
  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem na 15 minut.
  2. Odlewamy wodę do szklanki i daktyle blendujemy. W razie gdyby były zbyt twarde, możemy dolewać wody z ich moczenia.
  3. Dodajemy masło orzechowe i puree, a następnie blendujemy całość do powstania gładkiej masy.
Dodatki
  1. Kostki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. Na upieczone ciasteczka wykładamy karmel.
  3. Polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy orzeszkami.
  4. Wkładamy do lodówki.
Notatki
  1. Kąpiel wodną możemy przygotować wkładając filiżankę do małego garnka z wodą. Do fliżanki wrzucamy czekoladę i mieszamy ją do momentu roztopienia. Aby nasza polewa czekoladowa była rzadsza, możemy dodać odrobinę oleju kokosowego.
  2. Ja ciasteczka przechowywałam w lodówce, ale zniknęły w przeciągu dwóch dni 🙂
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/