Kokosowe ciasteczka z karmelem dyniowym musiały powstać. Najwięcej zapytań, komentarzy i wiadomości, zawiera w sobie właśnie pytanie o mąkę kokosową. Bo jest ona niezbyt przyjazna. Uparta, twarda i niewspółpracująca. Podejść do niej i eksperymentów miałam kilkadziesiąt. Choć niektóre kończyły się wielkim „wow”, to nie potrafiłam powiedzieć jak zrobiłam dany deser. Wrzucałam, nie zapisywałam i totalnie przepadłam.
Ale tym razem poradziłam sobie doskonale, a w efekcie mamy na talerzu pyszne ciacha!
A karmel dyniowy? Chyba nie muszę mówić, że to hit! Jak dobrze, że M nie schował torebki z daktylami do szafki. Takie chwile zawsze przynoszą za sobą największe odkrycia.
Kokosowe ciasteczka z karmelem dyniowym
2017-10-27 21:59:29
Drukuj
Total Time
30 min
Składniki
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 2 łyżki stałego oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka karobu (kakao)
Karmel
- 1 szklanka puree z dni
- 1 szklanka daktyli
- 1 czubata łyżka masła orzechowego
- gorzka czekolada
- posiekane orzeszki
Ciastka
- Mąkę kokosową wsypujemy do miski.
- Dodajemy pozostałe składniki i rękoma wyrabiamy ciasto.
- Tworzymy kule, a następnie wylepiamy kształt płaskich tartaletek (tak, aby karmel wylądował w środku).
- Tak powstałe ciasteczka pieczemy 5-10 minut w 180 stopniach (obserwujemy jak się rumienią)
Karmel
- Daktyle zalewamy wrzątkiem na 15 minut.
- Odlewamy wodę do szklanki i daktyle blendujemy. W razie gdyby były zbyt twarde, możemy dolewać wody z ich moczenia.
- Dodajemy masło orzechowe i puree, a następnie blendujemy całość do powstania gładkiej masy.
Dodatki
- Kostki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Na upieczone ciasteczka wykładamy karmel.
- Polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy orzeszkami.
- Wkładamy do lodówki.
Notatki
- Kąpiel wodną możemy przygotować wkładając filiżankę do małego garnka z wodą. Do fliżanki wrzucamy czekoladę i mieszamy ją do momentu roztopienia. Aby nasza polewa czekoladowa była rzadsza, możemy dodać odrobinę oleju kokosowego.
- Ja ciasteczka przechowywałam w lodówce, ale zniknęły w przeciągu dwóch dni 🙂
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/
Kolejny przepis stąd wędruje do moich To Do! 🙂
Swoją drogą, też kiedyś myślałam, że ciężko coś wyczarować z mąki kokosowej, do czasu jak zaczął mi wychodzić kruchy, kokosowy spód.
Wowww ! Wyglądają i brzmią obłędnie!!! ? to trzeba spróbować!!!
Witam.czy ciasto ma byc takie kruche? Nie moge polaczyc składników tak zeby ciasto sie nie rozwalalo. Pozdrawiam
Pomimo problemow z konsystencja, w smaku sa OBŁĘDNE!!!! ?
Ale fajnie, że sobie poradziłaś 🙂 A ciasto ma być kruche. Dokładnie tak jak tradycyjne ciasto kruche, trzeba dobrze ugnieść. Ale najważniejsze, że ciasteczka się udały, a smak aż tak zadowalający 😀 cieszę się bardzo!
Zrobilam, pyszota! Jedyna modyfikacja to dodanie jajka do ciasta, bo nie chcialo mi sie zlepić. Smakowity przepis! Zdolna z Ciebie bestia :*
Ale super, że sobie tak sprytnie poradziłaś! No i że ciacha smakowały 🙂 Moje jadł wegan, więc jajka nie wchodziły w w grę 😛 Uwielbiam takie kreatywne babki! Buziaki! 🙂
A jak robisz puree z dyni? ?
Przepis wrzuciłam na Instagram 🙂 Znajdziesz go tutaj: https://www.instagram.com/p/Bab-BjxjuZ5/?taken-by=przepis_na_sukces