Przepis na lekkostrawne pączki z piekarnika - PRZEPIS NA SUKCES

Tegoroczny tłusty czwartek postanowiłam świętować z lekkostrawnymi pączkami z piekarnika!

Dlaczego? Ponieważ od dłuższego czasu jadłam ciężkie pieczywo żytnie i czułam się na prawdę ciężko… 

Nie wyobrażałam sobie sięgnięcia w czwartek, po pączka czy faworka, smażonego na oleju. Mój żołądek nie byłby z tego zadowolony, a ja nie lubię się z nim sprzeczać.

Pomimo tego, że mąka pszenna zawiera mniej cennych składników odżywczych, ponieważ jest bardziej oczyszczona, zdecydowałam się na ten wybór.

Mąka tortowa jest  bardziej lekkostrawna dla naszego organizmu. Pomijając tutaj także, smażenie na głębokim oleju, odejmujemy tym samym bardzo duże ilości kalorii, a nasz pączek staje się leciutki!

Wszystkich miłośników fit pączka, zapraszam na przepis!

Lekkostrawne pączki z piekarnika
Drukuj
Cook Time
20 min
Total Time
2 hr 30 min
Cook Time
20 min
Total Time
2 hr 30 min
Zaczyn
  1. 1/2 szklanki letniego mleka roślinnego
  2. 2 łyżki mąki
  3. 1 łyżeczka cukru kokosowego (trzcinowego)
  4. 20g drożdży
Ciasto
  1. 3 szklanki mąki tortowej
  2. 1 jajko
  3. 1/2 szklanki mleka
  4. 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  5. 3 łyżki pudru z ksylitolu
Zaczyn
  1. Wszystkie produkty na zaczyn mieszamy dokładnie w miseczce.
  2. Przygotowany zaczyn odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ciasto
  1. Do miski wsypujemy wszystkie produkty na ciasto.
  2. Dodajemy wcześniej przygotowany zaczyn.
  3. Wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. (Ja mieszam widelce, ale można ro zrobić mikserem z odpowiednią końcówką do ciasta drożdżowego)
  4. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.
  5. Po wyrośnięciu ciasto wykładamy dobrze posypaną mąką stolnice.
  6. Ciasto obsypujemy mąką i delikatnie wałkujemy na grubość ok 3 cm.
  7. Wycinamy szklanką kółka, na środek dodajemy domowy dżem bez cukru i końcówki delikatnie sklejamy oraz formujemy w kulkę odkładając sklejoną częścią do dołu (wszystko robimy delikatnie nie zgniatając mocno ciasta)
  8. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  9. Po tym czasie blachę wkładamy do piekarnika.
  10. Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu przez ok 20-25 minut.
Notatki
  1. Podczas robienia zaczynu ważne jest, aby użyć cukru kokosowego, lub trzcinowego, ewentualnie normalnego białego, ponieważ z ksylitolem zaczyn nie wyrośnie.
  2. Ksylitol mielę w młynku do kawy.
  3. Pączki możemy upiec bez nadzienia, a później odpowiednim narzędziem nabić do środka dżem lub budyń.
  4. Ważne jest, aby ciasto odstawiać do wyrośnięcia na poszczególnych etapach.
  5. Ja swoje "przygotowane ciepłe miejsce" robię w postaci garnka wypełnionego ciepłą (podgrzaną) wodą, na który kładę miskę oraz przykrywam bawełnianą ściereczką.
  6. Pamiętaj, aby każda blaszkę z pączkami wsadzać osobno.
  7. Mi z podanej porcji wyszło 11 pączków.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/