„Bon appetit!”tak właśnie chce się krzyknąć, kładąc makaron z pesto z rukoli i krewetkami, na swój stół.

przepis na szybki makaron z pesto z rukoli i krewetkami

Największy mój błąd wcześniejszych przygód z odchudzaniem? Odrzucanie makaronów, ryżu, kasz  i tym podobnych produktów. Zasadniczo zastanawiam się co ja wcześniej jadłam. Albo co sobie myślałam, że będę jadła? Bo to techniki może dobre na chwilę. Na raz. Na teraz. Ale nie racjonalne i świadome odżywianie na co dzień.

I w końcu mam tę świadomość, że dania mogą być bardzo smaczne, a zarazem zdrowe. Że to jest możliwe. Że nie trzeba jeść obiadu bez smaku. Że można przyprawiać i że to jest okej!

Posypanie parmezanem obiadu (teoretycznie mega kalorycznym parmezanem), którego dodajemy śladowe ilości – zmienia tym samym smak dania w zupełności.

Rukola z masłem orzechowym, może okazać się niezwykle aromatycznym sosem do makaronu. Makaron może być ryżowy, orkiszowy, bądź grochowy. Jest tyle możliwości!

I jak tu nie kochać kuchni i gotowania? 

No i krewetki, których bałam się jak ognia. To kolejny składnik (podobnie jak dynia), który w moim rodzinnym domu nie był stosowany. Nie miałam z nim doświadczenia, a jadałam go tylko na mieście. I jak zwykle strach miał wielkie oczy, a wcześniejsze obawy zabrały mi tylko możliwość wcinania takich pyszności wcześniej.

Krewetki to chyba najprostszy do przyrządzenia dodatek. Smażymy  je (lub gotujemy) dosłownie w klika minut! A mówiąc kilka, mam na myśli od 2 do 4. Czy jest coś szybszego i równie smacznego? 

A więc do dzieła!

Makaron z pesto z rukoli i krewetkami
Drukuj
Total Time
25 min
Total Time
25 min
Pesto
  1. 1 paczka rukoli (100g)
  2. 1 łyżka oliwy
  3. 1 łyżka masła orzechowego
  4. 3 ząbki czosnku
  5. Sól
  6. Chilli suszone
Dodatki
  1. 250 g krewetek mrożonych
  2. 2 ząbki czosnku
  3. 1 łyżka masła klarowanego
  4. 1 paczka makaronu spaghetti ryżowego (innego)
  5. 2 łyżki startego parmezanu
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki na pesto wrzucamy do blendera i blengujey na gładką i jednolitą masę.
  2. Krewetki rozmrażamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  3. Czosnek kroimy na drobne plasterki (można zrobić takie plastry na tarce) i smażymy go krótko na maśle klarowanym. Dodajemy krewetki i smażymy całość przez około 2-4 minuty (w zależności od wielkości krewetek).
  4. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  5. Ugotowany makaron mieszamy z wcześniej przygotowanym pesto i krewetkami.
  6. Całość posypujemy startym parmezanem.
Notatki
  1. Czas smażenia krewetek powinien być krótki - w przeciwnym razie krewetki będą "gumowate". Najlepiej smażyć około 1 minutę na stronę.
  2. Danie smakuje najlepiej na ciepło.
  3. Ważne jest aby makaron wymieszać razem z pesto, wtedy całe danie będzie aromatyczne i smaczniejsze.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/