Zdrowy Mazurek BEZ cukru, glutenu i laktozy! - Przepis na zdrowe święta!

To jest moja duma cyklu „Zdrowa Wielkanoc”. 

Panie i Panowie – przedstawiam Wam przepis na Mazurek BEZ cukru, glutenu i laktozy!

Jest pyszny, kruchy i słodki. Myślę, że tym wypiekiem, przekonam do zdrowych świąt całą moją rodzinę! 

Przeszedł wszelkie próby smaku –  każdy otwierał oczy ze zdumienia, a ja klaskałam ze szczęścia jak dziecko.

Dodatkowo Wasza inwencja twórcza, jeśli chodzi o wystrój tego cuda, jest nieograniczona! Ja postawiłam na wszelkiego rodzaju orzechy – pekan, migdały i ziemne.

Na szczęście zrobiłam też ogromną ilość mini wersji i po cichu powiem Wam, że ta z orzeszkami ziemnymi i polana gorzką czekoladą, została nazwana „Mazurkiem Snikers” (zdjęcie pokażę Wam na pewno na Instagramie). Były także z rodzynkami, liofilizowanymi owocami – no po prostu świąteczne zdrowe szaleństwo!

Jeśli miałabym namówić Was na któryś z przepisów z całego cyklu, to ten jest tym obowiązkowym!

Mazurek bez cukru, glutenu i laktozy!
Drukuj
Cook Time
20 min
Cook Time
20 min
Ciasto
  1. 1 kubek (330ml) mąki jaglanej
  2. 1 kubek (330ml) mąki kukurydzianej
  3. 2 jajka
  4. 100 g masła klarowanego
  5. 3 łyżki ksylitolu
  6. woda
Solony karmel
  1. 1 szklanka suszonych daktyli
  2. 1 łyżka masła orzechowego
Dodatki na wierz
  1. orzechy Pekan
  2. migdały
  3. orzeszki ziemne
  4. (zupełna dowolność)
Sposób przygotowania
  1. Masło kroimy w kosteczkę - na mniejsze kawałki.
  2. Białka oddzielamy od żółtek.
  3. Mąkę, żółtka, masło i ksylitol, ucieramy mikserem końcówką do ciasta kruchego. (możemy to zrobić końcówką tradycyjną, lub widelcem).
  4. Dodajemy białka i łączymy z wcześniej powstałą masą.
  5. Dodajemy dwie łyżki wody i zaczynamy ugniatać ciasto rękoma (jeszcze w misce, ponieważ na stolnicy będzie trudno).
  6. Gdy zacznie się dobrze łączyć, wysypujemy na stolnice i wyrabiamy na gładkie ciasto.
  7. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze odrobinę wody, ale najpierw trzeba spróbować dobrze ugnieść przez dłuższą chwilę.
  8. Formujemy kulę -rozpłaszczamy i okrywamy folią aluminiową.
  9. Tak powstałe ciasto wkładamy na ok 50-60 minut do lodówki.
  10. Po pobycie w lodówce ciasto wyjmujemy i wylepiamy nim dowolną formę.
  11. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15- 20 minut.
Solony karmel
  1. Daktyle zalewamy ciepłą (ale nie wrzącą) wodą i odstawiamy na minimum 4 godziny.
  2. Po tym czasie odlewamy wodę do innego kubeczka i blendujemy - w razie potrzeby można stopniowo dodawać wodę z moczenia daktyli.
  3. Dodajemy masło orzechowe i ponownie blendujemy.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/