Uwielbiam oponki owsiane!
Są takie mięciutkie i aromatyczne ze względu na mąkę owsianą i kokosową. Znikają zazwyczaj jeszcze ciepłe i marne są szanse na schowanie jakiegoś kawałka na później.
Takie twarogowe oponki, przygotowuje się w ekspresowym tempie i jest to dobry sposób na coś do kawki, na tak zwaną ostatnią chwilę !
W moich rodzinnych stronach oponki, pojawiają się na stole także w okresie tłustego czwartku. Jest to jednak zdecydowanie inna wersja tego wypieku.
Moja dzisiejsza propozycja nie zawiera cukru i jest pieczona w piekarniku.
Zapraszam- będzie pysznie!
Ps. Ciekawi mnie jak w Waszych stronach mówi się na ten wypiek? Także oponki ? 🙂
Oponki owsiane
2017-02-20 16:21:47
Drukuj
Cook Time
15 min
Total Time
25 min
Składniki
- kostka twarogu (250g)
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 3 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki najpierw wyrabiamy w misce.
- Następnie wyciągamy ciasto z miski i ugniatamy na stolnicy.
- Wycinamy oponki - ciasto wakujemy na ok 2-3 cm, wycinamy szklanką kółka, a następnie środek kieliszkiem
- Oponki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w 190 stopniach około 15 minut.
Notatki
- Jeśli nie macie wałka i stolnicy możecie od ciasta urywać kawałki, tworzyć kule - rozpłaszczyć na stolnicy tworząc placuszki, następnie kieliszkiem wyciąć środek.
- Z podanej porcji wyszło mi 12 oponek.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/
mam pytanie Czy mąke można zrobić z płatków owsianych, bo nigdzie nie można dostać ? i czy można wiedzieć w jakim sklepie taką dostanę ??? Pozdrawiam
Jeśli masz dobry blender, możesz spróbować zmielić płatki, ale nie będą na pewno tak dokładnie zmielone ja mąka 🙂 Oponki będę wtedy po prostu bardziej twarde 🙂 A ja TĄ mąkę owsianą znalazłam w sklepie https://sklep.swojskispichlerz.pl/ 🙂
Mąkę kupiłam w Tesco?
Kosztuje około 4 zł.
pozdrawiam.
Jak można zastąpić mąkę kokosowa? Można użyć samej owsianej?
Fajnie jakbyś znalazła jakąś mąkę orzechową 🙂 Coś tłuszczowego, co dodaje miękkości i aromatu oponkom 🙂 Jeśli jednak się nie uda, możesz użyć samej owsianej 🙂
Mąkę orzechową widziałam w sklepie NETTO 🙂
*oponkom ?
Dzięki! 🙂
Nie mam mąki kokosowej? Można użyć pszennej? Z góry dziękuję za odpowiedź:)
Jeśli na co dzień sięgasz po mąkę pszenną możesz jej użyć 🙂 Ja jednak polecam jakąś mąkę tłuszczową, która doda aromatu i miękkości 🙂 Jeśli jednak nie masz, możesz użyć dowolnej ulubionej mąki 🙂
Agatko, można zastąpić mąki, mąkąszą?
Pozdrawiam,
Ewa.
Nie bardzo rozumiem pytanie 🙂 Ale mąkę można zastąpić swoją ulubioną 🙂
Czy mąkę owsianą można zastąpić np. ryżową, gryczaną, jaglaną?
Ja w takim wypadku, zmieszałabym jaglaną i ryżową 🙂 Gryczana zawsze daje mi bardzo specyficzny posmak i sama używam jej głównie do wytrawnych dań 🙂 Ale oczywiście możesz wymieszać mąki, tylko nie polecam omijać mąki kokosowej (lub dodać jakąś tłuszczową), ponieważ dzięki temu oponki są mięciutkie! 🙂
Czy jeżeli zastąpię mąkę owsianą mąką żytnią to oponki nie będą zbyt twarde?
Nigdy nie próbowałam z mąką żytnią. Wydaje mi się, że jest ona dosyć ciężka. Możesz spróbować z orkiszową, powinna być tutaj ok 🙂 Jeśli jednak chcesz spróbować z żytnią, polecam rozwałkować ciasto na dość grubo (2-3cm) wtedy myślę, że oponki będą dość pulchne 🙂
A jaki twaróg trzeba użyć? Taki zwykły biały ser?
Najlepszy jest tak zwany „klinek” i gdy twaróg nie jest ciapowaty i rzadki. Wtedy konsystencja ciasta na oponki jest zbita, a po upieczeniu są znacznie pulchniejsze 🙂
Wlasnie skonczylam walke z ciastem, bylo ciezko….. ale licze,ze beda smaczne. Pieka sie ?