Przepis na oponki z piekarnika - PRZEPIS NA SUKCES

Uwielbiam oponki owsiane! 

Są takie mięciutkie i aromatyczne ze względu na mąkę owsianą i kokosową. Znikają zazwyczaj jeszcze ciepłe i marne są szanse na schowanie jakiegoś kawałka na później.

Takie twarogowe oponki, przygotowuje się w ekspresowym tempie i jest to dobry sposób na coś do kawki, na tak zwaną ostatnią chwilę !

W moich rodzinnych stronach oponki, pojawiają się na stole także w okresie tłustego czwartku. Jest to jednak zdecydowanie inna wersja tego wypieku.

Moja dzisiejsza propozycja nie zawiera cukru i jest pieczona w piekarniku.
Zapraszam- będzie pysznie!

Ps. Ciekawi mnie jak w Waszych stronach mówi się na ten wypiek? Także oponki ? 🙂

Oponki owsiane
Drukuj
Cook Time
15 min
Total Time
25 min
Cook Time
15 min
Total Time
25 min
Składniki
  1. kostka twarogu (250g)
  2. 2 jajka
  3. 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  4. 0,5 szklanki mąki kokosowej
  5. 3 łyżki ksylitolu
  6. 3 łyżki jogurtu naturalnego
  7. 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki najpierw wyrabiamy w misce.
  2. Następnie wyciągamy ciasto z miski i ugniatamy na stolnicy.
  3. Wycinamy oponki - ciasto wakujemy na ok 2-3 cm, wycinamy szklanką kółka, a następnie środek kieliszkiem
  4. Oponki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy w 190 stopniach około 15 minut.
Notatki
  1. Jeśli nie macie wałka i stolnicy możecie od ciasta urywać kawałki, tworzyć kule - rozpłaszczyć na stolnicy tworząc placuszki, następnie kieliszkiem wyciąć środek.
  2. Z podanej porcji wyszło mi 12 oponek.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/