Szaleństwo na rabarbar trwa. Praktycznie codziennie pojawia się w mojej kuchni. A to w ciastach, a to w śniadaniu, a to w koktajlu. To smak, który pasuje mi jak nic innego! Chcę wykorzystać czas sezonu na to warzywo (tak, tak -warzywo)  maksymalnie, ponieważ nie mrożę go i nie jadam w pozostałej części roku.

Tym razem padło na ciasto orkiszowe z rabarbarem. Ciemny, dość karmelowy kolor, uzyskałam dzięki użyciu w cieście cukru kokosowego. Swoją droga cukier kokosowy świetnie pasuje jako dodatek do tego ciasta, ponieważ nadaje mu specyficznego smaku.

I taka mała wskazówka – ja rabarbaru nie obieram ze skórki. Zauważyłam, że wiele osób tak robi, jednakże dzięki pominięciu tego kroku, pozostawiamy cenne witaminy, a nasz rabarbar nie puszcza intensywnie soków podczas pieczenia. Dzięki temu ciasto piecze się znacznie lepiej, a dodatkowo rabarbar ma super kolor.

No i pamiętajcie 20 kcal w 100 gramach i spora dawka witaminy C, czyż to nie jest zachęcające? 🙂 

Orkiszowe ciasto z rabarbarem
Drukuj
Cook Time
55 min
Cook Time
55 min
Składniki
  1. 3 jajka
  2. 200g jogurtu naturalnego
  3. 50 ml oleju kokosowego
  4. sok z połowy cytryny
  5. 1 szklanka cukru kokosowego
  6. 2 szklanki mąki orkiszowej
  7. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. 3 łodygi rabarbaru (ok 300g)
Sposób przygotowania
  1. Całe jajka ubijamy na jednolita masę.
  2. Dodajemy stopniowo cukier kokosowy ciągle miksując.
  3. Następnie dodajemy jogurt naturalny, olej (jeśli był stały to lekko rozpuszczony) i sok z cytryny, ciągle miksując.
  4. W osobnej misce mieszamy proszek do pieczenia z mąką.
  5. Dodajemy mieszankę suchych składników i miksujemy krótko do połączenia całości.
  6. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Rabarbar kroimy w plasterki i układamy gęsto na wierzchu. Możemy część dodać wcześniej do ciasta, ale najpierw trzeba wymieszać go z mąką, aby nie puszczał zbytnio soków.
  8. Pieczemy w 180 stopniach przez 55-60 minut.
Notatki
  1. Olej kokosowy możemy wymienić na dowolny olej w płynnej postaci.
  2. Cukier kokosowy możemy zastąpić ksylitolem lub dowolnym słodzidłem.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/