przepis na zdrowe ciasto z rabarbarem

Orkiszowe z rabarbarem

Szaleństwo na rabarbar trwa. Praktycznie codziennie pojawia się w mojej kuchni. A to w ciastach, a to w śniadaniu, a to w koktajlu. To smak, który pasuje mi jak nic innego! Chcę wykorzystać czas sezonu na to warzywo (tak, tak -warzywo)  maksymalnie, ponieważ nie mrożę go i nie jadam w pozostałej części roku.

Tym razem padło na ciasto orkiszowe z rabarbarem. Ciemny, dość karmelowy kolor, uzyskałam dzięki użyciu w cieście cukru kokosowego. Swoją droga cukier kokosowy świetnie pasuje jako dodatek do tego ciasta, ponieważ nadaje mu specyficznego smaku.

I taka mała wskazówka – ja rabarbaru nie obieram ze skórki. Zauważyłam, że wiele osób tak robi, jednakże dzięki pominięciu tego kroku, pozostawiamy cenne witaminy, a nasz rabarbar nie puszcza intensywnie soków podczas pieczenia. Dzięki temu ciasto piecze się znacznie lepiej, a dodatkowo rabarbar ma super kolor.

No i pamiętajcie 20 kcal w 100 gramach i spora dawka witaminy C, czyż to nie jest zachęcające? 🙂 

Orkiszowe ciasto z rabarbarem
Drukuj
Cook Time
55 min
Cook Time
55 min
Składniki
  1. 3 jajka
  2. 200g jogurtu naturalnego
  3. 50 ml oleju kokosowego
  4. sok z połowy cytryny
  5. 1 szklanka cukru kokosowego
  6. 2 szklanki mąki orkiszowej
  7. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. 3 łodygi rabarbaru (ok 300g)
Sposób przygotowania
  1. Całe jajka ubijamy na jednolita masę.
  2. Dodajemy stopniowo cukier kokosowy ciągle miksując.
  3. Następnie dodajemy jogurt naturalny, olej (jeśli był stały to lekko rozpuszczony) i sok z cytryny, ciągle miksując.
  4. W osobnej misce mieszamy proszek do pieczenia z mąką.
  5. Dodajemy mieszankę suchych składników i miksujemy krótko do połączenia całości.
  6. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Rabarbar kroimy w plasterki i układamy gęsto na wierzchu. Możemy część dodać wcześniej do ciasta, ale najpierw trzeba wymieszać go z mąką, aby nie puszczał zbytnio soków.
  8. Pieczemy w 180 stopniach przez 55-60 minut.
Notatki
  1. Olej kokosowy możemy wymienić na dowolny olej w płynnej postaci.
  2. Cukier kokosowy możemy zastąpić ksylitolem lub dowolnym słodzidłem.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/

 

 

10 przemyśleń nt. „Orkiszowe z rabarbarem

    1. Czy ja kiedyś będę pamiętać, żeby to napisać? 🙂 U mnie było 23cm średnicy 🙂 Ale czuję, że im bardziej płaskie tym lepiej 🙂

    1. Super! 🙂 Bardzo się cieszę 🙂 Już widziałam kilka ślicznych zdjęć z wykonaniem tego ciacha -mam nadzieję, że u Ciebie będzie równie smacznie! 🙂

  1. Chciałabym zamienić mąkę na ryżową, ale nie mogę nigdzie znaleźć proporcji jakie powinnam użyć, a boję się, żęby ciasto nie było za suche. Masz może jakieś propozycje proporcji, bądź zmieszania ryżowej z inną mąką?

    1. Ja zawsze robię to w stosunku 1:1 z inną mąką 🙂 Tak samo zazwyczaj robię w przypadku mąki kukurydzianej, czy gryczanej – mieszam je z innymi pół na pół. U mnie sprawdza się zawsze świetnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


CAPTCHA Image
Reload Image