Ekspresowe ciasteczka owsiane!

Takie przepisy to ja uwielbiam! Wystarczy tylko kilka minut i mamy gotowe zdrowe ciasteczka owsiane!

Jedna miseczka, płatki owsiane, ulubione dodatki i gotowe!

Szybko, zdrowo i bardzo smacznie!

Najwspanialsze jest to, że można tutaj wariować na dowolne sposoby! Wrzucać ulubione orzechy, bakalie i komponować swoje własne i unikatowe ciasteczka! 

Uratują każdą sytuację !  – Dzwoni do domofonu przyjaciółka, że właśnie wpadła na niespodziewaną kawę? – Otwórz jej drzwi, a zanim wjedzie windą na górę, rozpłaszczy się i zapytasz jaką chce kawę, ciasteczka będą w piekarniku!

Ja mam u siebie w piekarniku funkcję szybkiego nagrzewania i z zeszłotygodniową niespodziewaną wizytą mamy, na prawdę tak było! 🙂 

Te ciasteczka ze zdjęcia, polałam dodatkowo roztopioną gorzką czekoladą, ponieważ tym razem miałam więcej czasu. Jeśli też jesteś w takiej sytuacji, polecam dodać ten etap do swoich ciasteczek!

Ekspresowe ciasteczka owsiane
Drukuj
Cook Time
10 min
Total Time
15 min
Cook Time
10 min
Total Time
15 min
Składniki
  1. 2 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych)
  2. 2 banany (bardzo dojrzałe)
  3. 2 łyżki masła orzechowego
  4. 2 łyżki syropu klonowego
  5. 2 garście orzechów
  6. 2 garście pokrojonych suszonych moreli
  7. 2 garście rodzynek
  8. 1 garść suszonej żurawiny
  9. 1 garść jagód goji
  10. gorzka czekolada bez cukru (lub minimum 75% kakao)
Sposób przygotowania
  1. Banany kroimy w plasterki i wrzucamy do miski.
  2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i ugniatamy rękoma, aż masa się połączy.
  3. Orzechy i wszelkie większe bakalie (morele, duże rodzynki) najlepiej pokroić w kosteczkę.
  4. Formować ciasteczka mokrymi dłońmi i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w 180 stopniach bez termoobiegu przez około 10 minut.
  6. Po upieczeniu ciasteczka można polać roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
Notatki
  1. Miód możecie wymienić na dowolne słodzidło.
  2. Podałam Wam moje dodatki w ciasteczkach - Wy możecie komponować dowolnie! Dodać dynię, słonecznik, daktyle, suszone śliwki - na co macie ochotę!
  3. Banany im są bardziej dojrzałe tym lepiej. Ciasta są wtedy bardziej słodkie.
  4. Jeśli nie macie masła orzechowego możecie dodać łyżkę oleju kokosowego, tahini, lub pominąć ten etap.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/