Takie przepisy to ja uwielbiam! Wystarczy tylko kilka minut i mamy gotowe zdrowe ciasteczka owsiane!
Jedna miseczka, płatki owsiane, ulubione dodatki i gotowe!
Szybko, zdrowo i bardzo smacznie!
Najwspanialsze jest to, że można tutaj wariować na dowolne sposoby! Wrzucać ulubione orzechy, bakalie i komponować swoje własne i unikatowe ciasteczka!
Uratują każdą sytuację ! – Dzwoni do domofonu przyjaciółka, że właśnie wpadła na niespodziewaną kawę? – Otwórz jej drzwi, a zanim wjedzie windą na górę, rozpłaszczy się i zapytasz jaką chce kawę, ciasteczka będą w piekarniku!
Ja mam u siebie w piekarniku funkcję szybkiego nagrzewania i z zeszłotygodniową niespodziewaną wizytą mamy, na prawdę tak było! 🙂
Te ciasteczka ze zdjęcia, polałam dodatkowo roztopioną gorzką czekoladą, ponieważ tym razem miałam więcej czasu. Jeśli też jesteś w takiej sytuacji, polecam dodać ten etap do swoich ciasteczek!
- 2 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych)
- 2 banany (bardzo dojrzałe)
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 garście orzechów
- 2 garście pokrojonych suszonych moreli
- 2 garście rodzynek
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 garść jagód goji
- gorzka czekolada bez cukru (lub minimum 75% kakao)
- Banany kroimy w plasterki i wrzucamy do miski.
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i ugniatamy rękoma, aż masa się połączy.
- Orzechy i wszelkie większe bakalie (morele, duże rodzynki) najlepiej pokroić w kosteczkę.
- Formować ciasteczka mokrymi dłońmi i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 180 stopniach bez termoobiegu przez około 10 minut.
- Po upieczeniu ciasteczka można polać roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
- Miód możecie wymienić na dowolne słodzidło.
- Podałam Wam moje dodatki w ciasteczkach - Wy możecie komponować dowolnie! Dodać dynię, słonecznik, daktyle, suszone śliwki - na co macie ochotę!
- Banany im są bardziej dojrzałe tym lepiej. Ciasta są wtedy bardziej słodkie.
- Jeśli nie macie masła orzechowego możecie dodać łyżkę oleju kokosowego, tahini, lub pominąć ten etap.
Byłoby cudownie jakbyś podawała jeszcze dodatkowo MAKRO 🙂
Super ciacha! Na pewno pyszne 🙂
Wyglądają obłędnie. Myślę, że nam też by zasmakowały
Musicie koniecznie spróbować! 🙂 Innego sposobu na przekonanie się nie ma! 🙂
Fantastyczne! Idealnie wpisują się we wszystkie dietetyczne wymogi mojej rodzinki! 🙂
W takim razie cieszę się ogromnie! 🙂
Namaczasz wcześniej jakoś płatki ? Nie będą za twarde?
Nie namaczam 🙂 Wrzucam od razu i nie są twarde po upieczeniu 🙂
Czy można syrop klonowy zastąpić miodem ? 😀
Oczywiście 🙂
Czym mogę zastąpic banany? Akurat nie mam w domu, a bardzo chciałabym zrobić dziś te ciastka! 🙂
Ja dodałabym jajko i więcej masła orzechowego 🙂 No i wtedy też więcej miodu – aby były tak samo słodkie 🙂
Te ciasteczka zawsze ratują mi tyłek przy niespodziewanych wizytach znajomych czy rodziny ? Ostatnio połowę porcji płatków owsianych zastąpiłam ekspandowanym amarantusem i dodatkowo dosypałam jeszcze cynamonu, też wyszło super ?
Dzięki wielkie za ten przepis ! ❤
Ależ się cieszę!! 🙂 Ja mam dokładnie tak samo w przypadku niespodziewanej wizyty 🙂 A już w następnym tygodniu będzie nowa jesienna odsłona dyniowej ich wersji! Właśnie odbywają się pierwsze próby smaku 😛