Przepis na zdrowe paluchy orkiszowe- PRZEPIS NA SUKCES

Ten kto uwielbia paluszki i wszelkiego rodzaju słone przekąski, będzie zachwycony!

Piszę tak, ponieważ info sprawdzone, a wielu maniaków podjadania filmowego uratowanych.

Czasami jest tak, że wcale nie mamy ochoty na coś słodkiego, za to zjedlibyśmy wszystko co słone i chrupiące. Ja też tak mam! W tej sytuacji jest tylko jeden mały mankament. Szukać czegoś zdrowego, co będzie nam smakowało i spełni oczekiwania, to jak szukać po omacku zagubionej szpilki. Ale spokojnie! Jestem ja i mam dla Was latarkę!

Te paluchy opanowały już moją całą rodzinę i wszystkich znajomych!

Pojawiają się w każdy rodzinny weekend i na każdej imprezie.

Były robione już w wersji bardzo grubej, cieniutkiej, długiej, krótkiej -no po prostu szaleństwo!

Ale, żeby już nie zachwalać, tylko przedstawiać konkret – zapraszam Was na przepis!

Paluchy orkiszowe
Drukuj
Cook Time
15 min
Total Time
1 hr
Cook Time
15 min
Total Time
1 hr
Zaczyn
  1. 50 g świeżych drożdży
  2. 1/2 szklanki ciepłej wody
  3. 1 łyżka mąki orkiszowej
  4. 1 łyżeczka ksylitolu (lub jeśli koniecznie chcesz, aby ciasto wyrosło dodaj cukier trzcinowy)
Ciasto
  1. 2 szklanki mąki orkiszowej
  2. 1/2 szklanki sezamu
  3. 1/2 szklanki siemienia lnianego
  4. 1/2 szklanki ziarna słonecznika
  5. 1/2 szklanki oliwy (lub dowolnego oleju)
  6. 1 łyżeczka soli himalajskiej (najlepiej gruboziarnistej)
Sposób przygotowania
  1. Składniki zaczynu dokładnie wymieszać w szklance i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. W misce wymieszać wszystkie składniki, dodać zaczyn i wyrobić ciasto.
  3. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  4. Ciasto rozwałkować, pociąć na kawałki i uformować wałki. (lub brać kawałeczki i formować wałki bezpośrednio rękoma)
  5. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec w 220 stopniach bez termoobiegu przez 10-15 minut. (wszystko zależy od grubości i stopnia wypieczenia jaki chcecie osiągnąć)
Notatki
  1. Możecie manewrować z ulubionymi ziarnami -ja dodałam swoich faworytów.
  2. Ja przygotowuję ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta i zaczynu w postaci garnka z pogrzaną wodą, następnie przykrywam ściereczką bawełnianą.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/