Śniadania są dla mnie najważniejszym posiłkiem. Dają mi energię do działania i zaczynają mój dzień. W sumie nie zastanawiam się już wcale, czy je zjeść czy nie. Więcej. Często już zasypiając, nie mogę się doczekać poranka i nowych smaków! W większości przypadków, jem je na słodko.
Ostatnimi czasy me serce skradły placuszki. Są strasznie wygodne, ponieważ mogę zrobić je wieczorem, gdy wiem, że nie będę miała rano czasu. Często wędrują w pojemniku do pracy. A gdy mam chwilę to mogę też poszaleć i stworzyć cały rytuał przyrządzania ich z owocami i sosami. Sprawdzają się więc świetnie i w sobotnie późne śniadanie i w szalony poniedziałkowy poranek.
Ostatnio staram się unikać glutenu. Czuje się znacznie lepiej, a pomysłów na śniadania mam co nie miara! Skrzypce główne gra proso. Wszystko co jaglane. Kasze i płatki staram się robić na wiele sposobów. Czasami te najbardziej oczywiste są najlepsze! Uwielbiam budyń truskawkowy i bananowy. Taki domowy i szybki budyń potrafi świetnie nastroić na cały dzień.
Dzisiaj chciałam Wam pokazać ekstra szybki sposób na placuszki. Bez glutenu, cukru i nabiału. Banalnie prosty, a niesamowicie smaczny.
Aby nie było nudy, kombinuję z dodatkami i owocami. Teraz mamy sezon owocowy i cudowne dary natury. Korzystajmy z nich jak najwięcej!
- 1 banan (najlepiej bardzo dojrzały)
- 1 jajko
- 5 łyżek płatków jaglanych
- 1 łyżka kakao
- olej kokosowy do smażenia
- Wszystkie składniki wsypujemy do blendera.
- Blendujemy na gładką masę.
- Patelnię mocno nagrzewamy i rozpuszczamy na niej olej kokosowy.
- Masę wykładamy na patelnie łyżką - jedna łyżka to jeden placuszek.
- Smażymy na wolnym ogniu.
- Placuszki bananowe mają to do siebie, że dość szybko się przypalają.
- Ja smażę je powoli i zawsze wychodzą super!
- Możemy je podawać z ulubionymi owocami, lub sosem na bazie jogurtu naturalnego, wiórek kokosowych i miodu.
świetny przepis, bardzo mi się podoba, zaadoptuję. czy sądzisz, że bez kakao będą równie dobre?
Cieszę się, że Ci się spodobał 🙂 Sądzę, że możesz zastąpić kakao karobem. Lub jeśli po prostu nie lubisz tego smaku, dodaj łyżkę więcej płatków 🙂
Zrobiłam dziś rano, pyszka!
SUPER!! 🙂 Aniu, strasznie się cieszę, że Ci smakują! 🙂
Ile placuszków wychodzi z tego przepisu? 🙂
Mi zawsze wychodzi około 6-8 sztuk. Wszystko zależy od tego, jak duże placuszki uda mi się zrobić 🙂