Ekspresowe placuszki jaglane - PRZEPIS NA SUKCES

Śniadania są dla mnie najważniejszym posiłkiem. Dają mi energię do działania i  zaczynają mój dzień. W sumie nie zastanawiam się już wcale, czy je zjeść czy nie. Więcej. Często już zasypiając, nie mogę się doczekać poranka i nowych smaków! W większości przypadków, jem je na słodko. 

Ostatnimi czasy me serce skradły placuszki. Są strasznie wygodne, ponieważ mogę zrobić je wieczorem, gdy wiem, że nie będę miała rano czasu. Często wędrują  w pojemniku do pracy.  A gdy mam chwilę to mogę też poszaleć i stworzyć cały rytuał przyrządzania ich z owocami i sosami. Sprawdzają się więc świetnie  i w sobotnie późne śniadanie i w szalony poniedziałkowy poranek. 

Ostatnio staram się unikać glutenu. Czuje się znacznie lepiej, a pomysłów na  śniadania mam co nie miara! Skrzypce główne gra proso. Wszystko co jaglane.  Kasze i płatki staram się robić na wiele sposobów. Czasami te najbardziej oczywiste są najlepsze! Uwielbiam  budyń truskawkowy i bananowy. Taki domowy i szybki budyń potrafi świetnie nastroić na cały dzień.

Dzisiaj chciałam Wam pokazać ekstra szybki sposób na placuszki. Bez glutenu, cukru i nabiału. Banalnie prosty, a niesamowicie smaczny. 

Aby nie było nudy, kombinuję z dodatkami i owocami. Teraz mamy sezon owocowy i cudowne dary natury. Korzystajmy z nich jak najwięcej!

Placuszki jaglane
Drukuj
Total Time
10 min
Total Time
10 min
Składniki
  1. 1 banan (najlepiej bardzo dojrzały)
  2. 1 jajko
  3. 5 łyżek płatków jaglanych
  4. 1 łyżka kakao
  5. olej kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki wsypujemy do blendera.
  2. Blendujemy na gładką masę.
  3. Patelnię mocno nagrzewamy i rozpuszczamy na niej olej kokosowy.
  4. Masę wykładamy na patelnie łyżką - jedna łyżka to jeden placuszek.
  5. Smażymy na wolnym ogniu.
Notatki
  1. Placuszki bananowe mają to do siebie, że dość szybko się przypalają.
  2. Ja smażę je powoli i zawsze wychodzą super!
  3. Możemy je podawać z ulubionymi owocami, lub sosem na bazie jogurtu naturalnego, wiórek kokosowych i miodu.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/