Jak powstała Princessa z wafli ryżowych? -przypadkowo!
Jako dziecko uwielbiałam Princesse kokosową, jednak z wiadomych przyczyn przestałam po nią sięgać.
Pewnego dnia, zupełnie przypadkiem, bawiąc się i krusząc wafle popatrzyłam na słoik wiórek stojących przede mną- wsypałam. Następnie zobaczyłam miseczkę serka i owoców (facet robił sobie drugie śniadanie) i sięgnęłam po drugie opakowanie do lodówki -dodałam. Było mało słodkie więc wpadł do środka jeszcze syrop klonowy.
I tak oto wymyśliłam batonik o banalnym składzie, który to rozwiązał mój problem!
Przygotowanie zajmuje mniej niż 5 minut! I ostrzegam- jak spróbujesz masy, to nie trafi ona do lodówki! 🙂
W moim domu jest jedzona natychmiast!
Princessa z wafli
2017-02-11 14:17:08
Drukuj
Total Time
5 min
Składniki
- 30g wafli ryżowych (jaglanych)
- 8 łyżek wiórków kokosowych
- 2 łyżki syropu klonowego (miodu)
- 80g naturalnego serka homogenizowanego (jogurtu naturalnego)
Sposób przygotowania
- Wafle kruszymy i mieszamy z wiórkami kokosowymi.
- Serek (lub opcjonalnie jogurt naturalny) mieszamy z syropem klonowym najlepiej w osobnym naczyniu. (Ja po prostu do serka dodaję syrop i mieszam)
- Łączymy wszystkie składniki razem.
- Gdy konsystencja wam nie odpowiada, na tym etapie możecie dodać więcej wiórków bądź mąki kokosowej.
- Rękoma tworzymy batoniki (lub kuleczki)
- Możecie włożyć do lodówki lub kłaść na stół i wcinać od razu (u mnie ta opcja wybierana jest częściej)
Notatki
- Musicie spróbować! Każdy miłośnik kokosowych smaków zakocha się na pewno!
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/
Princessa jest rewelacyjna. Zrobiłam jeszcze polewę z białej czekolady z oleju kokosowego i w smaku jest identyczna jak sklepowa!
SUPER! 🙂 Bardzo się cieszę, że przypadła do gustu i smakowała! 🙂 A jest jeszcze lepsza niż sklepowa, ponieważ zawiera same super składniki!:) Słodycz bez ani grama zbędnej chemii, cukrów i tłuszczów utwardzonych! 🙂
Z tym „ani grama chemii” bym polemizowała z uwagi na wafle ryżowe, ale fakt, na pewno jest zdrowsza niż sklepowa i warto ją zdobić :).
Nie mogę jeść miodu ani syropu klonowego. Czy można dać ksylitol lub erytrytol?
Spróbuj wymieszać ksylitol z jogurtem, tak aby miał szansę się rozpuścić 🙂 Smak Princessy na pewno będzie inny, ale powinno wyjść 🙂 Musisz coś poeksperymentować 🙂
Czy mogę zastąpić wafle jaglane zwykłymi ryżowymi?
Możesz, ale smak będzie troszkę inny 🙂
Hej,
Właśnie wczoraj pierwszy raz zrobiłam princessę i muszę powiedzieć, że wyszła przepyszna 😉 zamiast serka użyłam jogurtu sojowego o smaku wanilii i wyszło super! 😉
Jedna taka moja mała uwaga, czy sugestia: brakuje mi trochę zdjęć z wykonywania tego. Wiem, że to nie są trudne przepisy, ale, na przykład mnie, o wiele lepiej się czyta przepisy z większą ilością zdjęć.
Pozdrawiam serdecznie
Hej! Dziękuję Ci bardzo za komentarz i cieszę się, że Princessa smakowała! Bardzo fajnie, że dostosowałaś przepis pod siebie! 🙂 No i bardzo dziękuję za sugestię co do funkcjonalności! Obecnie jestem na maksa zabiegana i sam fakt, że udaje się tutaj coś zamieszczać, jest jakimś małym cudem… 😛 Mam nadzieję, że to kwestia jeszcze miesiąca, a oczywiście w przyszłości wszystko rozważę! 🙂
Ago, jest szansa zastąpić czymś wafle? Zabrałam się do roboty, wszystko przyszykowane, a okazuje się, że dzieciaczki mi je schrupały 🙁 😀
Pozdrawiam serdecznie.
Obawiam się, że trzeba się zaopatrzyć w nowe.. 😛 Ja tylko robiłam tą Princesse z wafli, ewentualnie dodawałam mąki kokosowej kilka razy, a ak poza tym to wafle były zawsze w składzie 😛 Mam nadzieję, że się uda jakieś opakowanie zachować tym razem 😛 Pozdrawiam!
Hmm interesujący przepis, dzisiaj spróbuję 🙂
Bardzo fajne batoniki z tego wyszły. Polecam
Witam, mam pytanie. Dzisiaj chciałam kupić wafle jaglane, niestety w moim mieście nie mogę ich dostać, czym ewentualnie mogłabym je zastąpić?
Pozdrawiam
Ryżowe sprawdzą się tak samo super 🙂 Najlepiej żeby były cienkie (najczęściej pakowane w mniejsze opakowania), a nie takie grube wafle dostępne najczęściej 🙂
Dzis zrobie