Recykling w kuchni i tarta kokosowa? Już uwielbiam ten wpis!

Kokosowa tarta z malinami i budyniem. Bez pieczenia. Z wiórek, które pozostają nam po produkcji domowego mleka kokosowego. Wyszła przepyszna! Położyła całe plany na publikację innych pomysłów i weszła bez kolejki. 

Tego nie mogłam odłożyć na później!

Lista składników – krótka.

Czas przygotowania – ekspresowy. 

Zachwyty podczas konsumpcji -nieskończone.

 

Serio. Rzadko cieszę się czymś tak maksymalnie, że chciałabym robić na okrągło. Karmić sąsiadów, rodzinę i przypadkowych przechodniów. Tak jest zazwyczaj, kiedy robię coś na szybko, wrzucając co pod ręką (M. właśnie wyciągał ukryte głęboko w szafce daktyle). Ukradłam mu paczkę i odsypałam szklankę. 

Później chciałam dodać kakao. A w szafce oczywiście stało puste opakowanie! Kurde. Powiedzcie, że u Was w domu też są takie dziwne zjawiska, jak puste schowane opakowania. No i oczywiście schowały się tam same. Winnego nie ma. Ale na szczęście Agata – maniaczka pieczenia, zapasu jajek, kakao, mąk i proszku do pieczenia, ma zawsze dostatek!

Później wybory były już oczywiste. Na wcześniej przygotowanym mleku kokosowym ugotowała budyń. (Możecie zrobić także 4x porcję budyniu jaglanego). Wylałam na całość i udekorowałam malinami. Wstawiłam do lodówki.

No ale długo ta tarta w lodówce nie postała. Chyba po 2 godzinach już się do niej dobraliśmy! 

Spróbujcie koniecznie!! Przepisu nie da się zepsuć, a efekt i satysfakcja – gwarantowana! 🙂

Zdrowa tarta kokosowa
Drukuj
Spód
  1. wiórki po mleku kokosowym (opakowanie 200 g)
  2. szklanka daktyli
  3. 1 szklanka gorącej wody
  4. 1 czubata łyżka kakao
Krem
  1. 1 litr domowego mleka kokosowego
  2. 2 budynie bezglutenowe (bez cukru)
  3. 2 łyżki syropu klonowego
Spód
  1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut.
  2. Odsączamy je z wody (wodę przelewamy do szklanki - będzie jeszcze potrzebna).
  3. Daktyle blendujemy na gładką masę.
  4. Masę z daktyli dodajemy do wiórek.
  5. Następnie do całości dodajemy kakao i połowę wody która pozostała z moczenia daktyli.
  6. Bendujemy wszystkie składniki na gładko.
  7. Powstałą masą wylepiamy spód tarty.
Krem
  1. Na naszym mleku kokosowym, gotujemy budynie - według instrukcji na opakowaniu.
  2. Gdy budyń zaczyna gęstnieć, dodajemy syrop klonowy.
  3. Powstały jeszcze dość ciepły budyń wylewamy na spod tarty.
  4. Na wierzchu układamy maliny lub inne ulubione owoce.
  5. Tartę wkładamy do lodówki - na noc lub minimum 4 godziny.
Notatki
  1. Tarta kroi się jeszcze lepiej po przebyciu w lodówce dłuższego czasu. Znam różnicę, ponieważ szybko zabraliśmy się za jej jedzenie, bo nie mogliśmy wytrzymać!
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/