Ostatnio czas jest u mnie bardziej wartościowy niż złoto.

Zaplanowane mam wszystko, a i tak ciężko ze znalezieniem chwili na pieczenie. Na szczęście w czerwcu zaplanowałam tego więcej. Tak, abym znalazła balans, a przede wszystkim była szczęśliwa, ponieważ pieczenie sprawia, że własnie taka jestem!

W miniony weekend byłam na konferencji, a w mojej kuchni, w koszyku na owoce (chyba w każdym domu jest taki „koszyk” z owocami , prawda?) zostały banany. Po powrocie ujrzałam cudowne, przedojrzałe i czarne cudeńka! Chyba nie ma piękniejszego widoku, dla kogoś kto uwielbia ciasto bananowe.

Decyzja była szybka – pieczemy! 

Uwielbiam takie chwile, gdy jeszcze prosto z tak zwanego marszu, wyciągam wszystko z szafek, łapie się za miskę i naciskam szybkie nagrzewanie w moim kochanym piekarniku. Jestem wtedy trochę jak w transie. Myślę, że każdy kto ma swoją pasję i hobby to zrozumie ten stan doskonale. Kiedy jesteśmy tak na maksa pochłonięci.

Użyłam ulubionej mąki orkiszowej i aż czterech bananów! Akurat patrzyły się także na mnie daktyle i orzechy, które spokojnie odpoczywały w słoikach. Wszystko to złożyło się na doskonałe i mega słodkie w smaku ciasto, które wypełnione jest po brzegi zdrowymi i wartościowymi dodatkami.

 

Efekt? Sami spróbujcie!

No dobra. Kto nie zrobi ten trąba!

Szybkie ciasto bananowe
Drukuj
Cook Time
50 min
Total Time
55 min
Cook Time
50 min
Total Time
55 min
Składniki
  1. 4 bardzo dojrzałe banany (najlepiejprzejrzałe)
  2. 3/4 szklanki cukru kokosowego
  3. 2 jajka
  4. 1 łyżka masła orzechowego
  5. 50 g oleju z orzeszków ziemnych (rzepakowy, kokosowy)
  6. 2 szklanki mąki orkiszowej
  7. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  8. 1 garść orzechów włoskich
  9. 1 garść daktyli
Sposób przygotowania
  1. Do miski połamać banany.
  2. Dodać cukier, jajka, masło orzechowe i olej.
  3. Całość zblendować na gładką masę.
  4. Dodać mąkę i proszek do pieczenia - połączyć całość blenderem lub łyżką.
  5. Orzechy i daktyle pokroić na dość spore kawałki i dodać do wcześniej powstałego ciasta.
  6. Całość połączyć łyżką.
  7. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piec w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu na funkcji góra – dół przez 50 minut.
Notatki
  1. Możecie oczywiście użyć swoich ulubionych dodatków. Suszonych śliwek, wiórek kokosowych, czy rodzynków. Ja jednak postawiłam na swoich faworytów!
  2. Cukier kokosowy możecie zamienić na dowolne słodzidło (ksylitol, miód itp.)
  3. Mąkę możecie zamienić na inną, ale w przypadku kukurydzianych, czy ryżowych polecam wymieszać ją z inną w stosunku 1:1.
  4. Moja blaszka była kwadratowa i miała wymiary - 22x22 cm.
  5. Najlepiej stosować metodę "suchego patyczka" (wbijamy wykałaczkę i sprawdzamy, czy jest sucha) i tak sprawdzić czy nasze ciasto jest już gotowe.
  6. Spróbujcie tego ciacha koniecznie!
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/