Przepis na TWAROGOWE BUŁECZKI Z OWOCAMI I BUDYNIEM

Naszła mnie ostatnio ochota na twarogowe bułeczki z owocami i budyniem. Piekłam je bardzo późnym wieczorem, co skutkowało tym, że następnego dnia, miałam niesamowicie pyszne drugie śniadanie. Właśnie w tej roli sprawdzają się zdecydowanie najlepiej. Są mięciutkie, aromatyczne i pięknie wyglądają. Niejeden niedowiarek miał problem z tym, żeby uwierzyć w listę składników, które wymieniałam.  Okropne, napełnione olejem palmowym i spulchniaczami, słodkie bułki ze sklepu, mają godnego faworyta. I doszły mnie słuchy, że dzieci pokochały je równie mocno. 

A dla osób, które wolą słone, mam także twarogowe bułeczki w wersji wytrawnej. Coś, co świetnie sprawdzi się jako baza do pysznej kanapki na wynos. Jeśli ktoś przepada za ziarnistym pieczywem, zakocha się od pierwszego ugryzienia 🙂 

A dzisiejszy słodki przepis, jest wart absolutnie każdej chwili. Lubię takie rozwiązania gdzie możecie sobie eksperymentować z dodatkami 🙂 Bez problemu można wymienić budyń na inny smak, a bułeczki posypać orzeszkami, migdałami, lub polać roztopioną czekoladą. A co najważniejsze, wystarczy, że poświęcimy dosłownie 30 minut 🙂 

Twarogowe bułeczki z owocami i budyniem
Drukuj
Cook Time
18 min
Total Time
25 min
Cook Time
18 min
Total Time
25 min
Składniki
  1. 250 g twarogu chudego klinek
  2. 3 łyżki stałej części mleczka kokosowego
  3. 2 jajka
  4. 1,5 szklanki mąki ryżowej
  5. 0,5 szklanki mąki kokosowej
  6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. 6 łyżek cukru kokosowego (ksylitolu)
  8. 1 ugotowany budyń waniliowy
  9. 2 łyżki syropu klonowego
  10. owoce (u mnie mrożone maliny i borówki)
  11. gorzka czekolada
Sposób przygotowania
  1. Jajka, twaróg, mleczko kokosowe i cukier kokosowy, mieszamy łyżką lub widelcem, do momentu połączenia się wszystkich składników
  2. Do powstałej masy, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy wstępnie łyżką, a nastepnie ugniatamy ciasto w misce rękoma.
  3. Tak powstałe ciasto, wyciągamy rękoma, formujemy kulki i rozpłaszczamy na blaszce tworząc bułeczki - boki powinny być wyższe, aby budyń nie wypłynął.
  4. Budyń gotujemy wedlug instrukcji, dodajemy do niego syrop klonowy i po lekkim ostygnięciu wykładamy łyżką na środek bułeczek.
  5. Na budyń dodajemy owoce (u mnie mrożone maliny i borówki).
  6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 190 stopniach przez 15-18 minut.
  7. Po upieczeniu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i posypujemy ulubionymi dodatkami.
Notatki
  1. Do bułeczek świetnie sprawdzą się także wiśnie czy truskawki.
  2. Budyń możemy zamienić na czekoladowy lub do waniliowego dodać kakao.
  3. Jako posypka sprawdzą się płatki migdałów, posiekane orzeszki, czy wiórki kokosowe.
  4. Bułeczki po ostygnięciu przechowuję w lodówce.
  5. Najlepiej sprawdzi się serek typu klinek. Inne twarogi (w kostkach) są często zbyt rzadkie, a ciasto nie przyjmuje pulchnej konsystencji.
  6. Mleczko kokosowe możemy zamienić ewentualnie na jogurt naturalny.
  7. Z podaje porcji wyszło mi 9 bułeczek.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/