Twarogowe bułeczki z rabarbarem i budyniem - Przepis na sukces

Czy może być coś lepszego niż ciepłe bułeczki z rabarbarem i budyniem? Nie możliwe! 

Jeśli obserwujecie mnie już jakiś czas, to wiecie, że uwielbiam bułeczki z twarogu. Przyrządzam je najczęściej w wersji wytrawnej – jako zamiennik tradycyjnego pieczywa.

Mamy teraz jednak maj, a sezon na rabarbar w pełni! Jest to więc idealny moment, na wykorzystanie tego cudnego warzywka, które jak przypominam, ma tylko 20kcal w 100 gramach!

Przedstawiałam Wam już kilka sposobów, na urozmaicenie w kuchni. Największym, a zarazem najprostszym sposobem, okazał się rabarbar zapiekany, na którego w tym tygodniu też ostrzę sobie zęby! Nie moge się doczekać! 🙂

Tym razem padło jednak na budyń czekoladowy, rabarbar, bułeczki i migdały. Połączenie sprawdziło się na tyle super, że znikło w mgnieniu oka!

Z podanej porcji, razem wyszło mi 9 bułeczek, ale tak na prawdę wszystko zależy od wielkości, na którą się zdecydujecie.

I już Wam zazdroszczę zabawy podczas pieczenia i smaku zaraz po!

Bułeczki twarogowe z budyniem i rabarbarem
Drukuj
Cook Time
15 min
Total Time
25 min
Cook Time
15 min
Total Time
25 min
Składniki
  1. 250g twarogu (u mnie klinek bez laktozy)
  2. 2 jajka
  3. 1,5 szklanki mąki gryczanej
  4. 0,5 szklanki mąki kokosowej
  5. 5 łyżek ksylitolu (cukru kokosowego, erytrytolu)
  6. 3-4 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie bez laktozy)
  7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. 1 budyń czekoladowy bez cukru (u mnie bezglutenowy)
  9. 1/2 litra dowolnego mleka (u mnie domowe kokosowe)
  10. 3 laski rabarbaru
  11. migdały płatki
Sposób przygotowania
  1. Twaróg, jajka, jogurt i ksylitol najpierw mieszamy łyżką w misce do momentu połączenia się składników.
  2. Następnie dodajemy do wcześniej powstałej masy, mąki, ksylitol i proszek do pieczenia.
  3. Wyrabiamy ciasto rękoma, ugniatając w misce, do momentu połączenia się wszystkich składników - nie musi być idealna kula, ponieważ będziemy brali porcjami.
  4. Wyciągamy ciasto z miski partiami - biorąc w ręce i ugniatając kulę - następnie rozpłaszczamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na której będziemy piec.
  5. Tworzymy bułeczki, poprzez utworzenie wyższych boków, tak aby budyń i rabarbar nie wypływał.
  6. Ugotowany według instrukcji budyń (u mnie bł ciepły), nakładamy na bułeczki za pomocą łyżki.
  7. Rabarbar myjemy, a następnie kroimy w plasterki. dodajemy do niego łyżeczkę cukru kokosowego i mieszamy.
  8. Rabarbar układamy na budyniu. a następnie posypujemy płatkami migdałów
  9. Pieczemy w 190 stopniach około 15 minut.
Notatki
  1. Możemy użyć dowolnego budyniu - myślę, że waniliowy, sprawdzi się tutaj równie dobrze.
  2. Do dosłodzenia bułeczek, możemy użyć ulubionego słodzidła - sprawdzą się także miody, czy syrop klonowy.
  3. Ilość powstałych bułeczek,w dużym stopniu zależy od ich wielkości. Mi tym razem wyszło 9 sztuk.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/