Przepis na bułki z twarogu

Bułeczki z twarogu to idealne pieczywo, które przygotujemy przed śniadaniem!

Kto z nas nie uwielbia ciepłego pieczywa? Dodatkowo możemy je przyrządzić sami i przepełnić cały dom wspaniałym zapachem.
Moja propozycja, nie zawiera ani grama mąki! Jest to świetne rozwiązanie na weekendowe, rodzinne śniadanie. Przygotowanie zajmuję chwilkę, a bułeczki zaraz po wyjęciu z piekarnika są gotowe do zjedzenia!

Bułeczki twarogowe
Drukuj
Cook Time
25 min
Total Time
30 min
Cook Time
25 min
Total Time
30 min
Składniki
  1. 1 kostka twarogu (250g - u mnie klinek bez laktozy)
  2. 1 jajko
  3. sól himalajska
  4. 3 łyżki siemienia
  5. 1/2 szklanki otrębów
  6. 1/2 szklanki płatków owsianych
  7. 2 łyżki słonecznika
  8. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  9. sezam, czarnuszka na wierzch
Sposób przygotowania
  1. Twaróg blendujemy z jajkiem, dodajemy całą resztę i mieszamy łyżką.
  2. Mokrymi rękoma tworzymy cztery kule i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Kulki leciutko (lub wcale) rozpłaszczamy, ponieważ podczas pieczenia same się lekko rozleją na boki.
  4. Posypujemy sezamem i czarnuszką.
  5. Pieczemy w 190 stopniach bez termoobiegu przez 20-25 minut
Notatki
  1. Do bułeczek można dodać ulubionych dodatków i ziaren.
  2. Ja uwielbiam także wersję z suszoną żurawiną!
  3. Pamiętaj, aby kuleczek nie rozpłaszczać, ponieważ same się rozleją podczas pieczenia.
  4. Wybieraj jak najbardziej zbity i twardy twaróg.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/