Wiecie co? Ten wegański piernik bezglutenowy jest CHOhohohohoLERNIE dobry! Obstawiam, że sam Mikołaj, zostawiłby cały worek prezentów, gdyby właśnie takie ciacho koło skarpet zastał 😀
Kurcze! Myślę, że zrobię takie przynajmniej trzy. Wiem, może głupie, ale… zakochałam się na maksa! Mąka migdałowa, suszone śliwki, no po prostu wszystko zebrało się w cudowną całość i mamy hit tych świąt.
Nie mogę się doczekać, aż nakarmię nim wszystkich bliskich. Gęby im normalnie pozatykam, a szczeny będą opadać. Lubię takie pewniaki, kiedy tylko czekam na te otworzone oczy podczas przemielania pierwszych kęsów. No po prostu uwielbiam 😀
Wegański piernik bezglutenowy z suszonymi śliwkami
2017-12-09 07:41:28
Drukuj
Cook Time
35 min
Total Time
40 min
Mokre
- 3 mocno dojrzałe banany
- 120 g syropu klonowego (miodu)
- 70 g oleju kokosowego
- aromat rumowy
- aromat pomarańczowy
- 3 łyżki mleka roślinnego (kokosowe)
- 120 g mąki ryżowej
- 90 g mąki migdałowej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 budyń czekoladowy (proszek)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 18 g przyprawy do piernika
- 15 suszonych śliwek
Sposób przygotowania
- Blendujemy razem wszystkie składniki mokre.
- Mieszamy w osobnej misce składniki suche.
- Blendujemy razem krótko całość - do momentu połączenia.
- Na koniec dodajemy pokrojone suszone śliwki i suszoną skórkę pomarańczy.
- Tortownice (24 cm średnicy) wykładamy apierem do pieczenia.
- Pieczemy w 180 stopniach (bez termoobiegu) przez 35 minut (jak tak płasko tak jak u mnie) 40-50 jak wyższe ciasto.
Notatki
- Najlepiej sprawdzi się tortownica ok 24 cm średnicy, lub blaszka kawadratowa ok 20cm.
- Wyższe ciasto trzeba piec dłużej - warto sprawdzić patyczkiem.
- Suszone śliwki są tutaj idealne, można zastąpić je rodzynkami (ale nie będzie tak idealnie).
- Do ciasta można dodać pokrojone orzechy.
- Gdy chcemy świątecznie ozdobić ciasto, można roztopić gorzką czekoladę i posypać posiekanymi orzeszkami.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/
Jeeej! W końcu, skaczę z radości ??? „Gęby im pozatykam” haha Agataa ?
No wiesz o co chodzi 😀 W sensie głodne moje kochane gęby 😀
Super! A budyn z cukrem czy bez?:)
U mnie bez cukru 🙂
Czy podane maki można zastąpić np. Kokosowa, jaglana ?
Myślę, że kokosowa zamiast migdałowej ujdzie (ale lepsza byłaby orzechowa), a za ryżową jaglana też powinna się sprawdzić 🙂 Ale nie ręczę tak na maksa jak za oryginał 😛
Omg ❤️ Idealnie, szukałam przepisu na fit pierniki, te są idealne ❤️
Cieszę się na maksa! Mam nadzieję, że ja najwięcej osób się skusi 🙂
Namówiłaś mnie na ten piernik. Dzisiaj upiekłam pierniczki, teraz leżą w pojemniku z kawałkiem jabłka. A w tygodniu zrobię ten piernik. Myślisz, że bez śliwek też wyjdzie? Ja to zjem, ale syn będzie stękał..
Może zamiast śliwek dodaj rodzynki? Albo jakieś inne bakalie? 🙂 Ewentualnie zrób bez, a zamiast tego polej gorzką czekoladą po upieczeniu i posyp jakimiś fajnymi dodatkami 🙂
Ojjj coś czuje, że to będzie kolejny przepis, który od Ciebie wypróbuje. I jak zaczne wszystko robić po powrocie na święta, to mama chyba mnie z domu wyrzuci hah
Ale super!! 🙂 Ja trzymam kciuki, żeby tylko podziwiała jakie smakołyki robisz 😀
Wygląda przepysznie! ?A czy zamiast mąki migdalowej można dodać 210 g mąki ryżowej ? ?
Mąka migdałowa nie może być zastąpiona ryżową 🙁 Są zupełnie inne. Co najwyżej można spróbować zastąpić ją mąką kokosową, a najlepiej jakąś orzechową 🙂 Ale tłuszczowe sprawdzą się tylko tak samo 🙂
A czym można zastąpić kakao i budyn czekoladowy?
Kakao, możesz zastąpić karobem 🙂 A budyń skrobią ziemniaczaną z karobem 🙂
Agata, olej kokosowy rozpuścić wcześniej?
Jak zrobić tą suszoną skórkę pomarańczy i ile jej potrzeba?
Ahh, no i jeszcze gdzie dostać budyń bez cukru?
Oleju kokosowego nie rozpuszczałam, ale był dość lejący, suszoną skórkę kupiłam w Piotr i Paweł (nie kandyzowaną), a budyń bez cukru dostaniesz w każdym większym markecie 🙂 Większość jest teraz bez cukru, bo później cukier można dodać albo nie – my nie dodajemy 🙂
Jak bardzo geste powinno być ciasto?
Powiem tak – moje było dosyć gęste 🙂
Ja jednak zrobiłam coś źle? już taki cukiernik ze mnie ?. Ciasto nie urosło prawie w ogóle i jak dla mnie za bardzo korzenne.
Ale nie nie nie, nie myślicie, że się poddaje! Jutro dokupuje śliwki i pełną nadziei robie drugie podejście!!!
P.S. Pomimo, że nie idealne zostały po nim tylko okruszki ?
Wlasnie piekę piernik. A czy moge piec z termoobiegiem?? Nie umiem bez :-/
Z termoobiegiem pewnie będzie szybciej 🙂 Bez termoobiegu po prostu włącza się tylko góra-dół 🙂
Czy w niewegańskiej wersji można zastąpić banany jajkami i czy wtedy należy dodać więcej miodu lub innego zamiennika cukru (ksylitolu)? 🙂
Nigdy nie zamieniałam bananów jajkami 🙂 A dlaczego chcesz je ominąć? 🙂 I jeśli już, to na pewno dodałabym więcej miodu, aby było równie słodkie 🙂
Heeeej!! Bardzo proszę o pomoc!! 😀 Mega się cieszyłam, że zrobię dzisiaj ten piernik, a niestety zapomniałam o mące migdałowej 🙁 Wiem, że zwykła przenna się nie nada… Mam kokosową, ale z jej użyciem ciasta wychodzą mi bardzo suche. Pomyślałam, że może powinnam zmienić proporcje (dodać mniej mąki kokosowej) w przypadku takiej zamiany? Będzie Ok? Czy lepiej czekać do poniedziałku? 😀
*pszennej ? przepraszam, ale to z przejęcia! 😀
A masz może w domu płatki migdałowe, migdały, orzechy? Warto zmielić je na mąkę w blenderze 🙂 Jeśli nie, to spróbowałabym z kokosową, ale dodałabym jej znacznie mniej. Tylko, że tak z kokosową nie robiłam nigdy osobiście, stąd gdy nie ma możliwości zmielenia orzeszków, to lepiej poczekać do poniedziałku i się zakochać w oryginalnym cieście 😀