śniadanie białkowo-tłuszczowe - awokado z piekarnika z jajkiem

Zapiekane jajko w awokado

Śniadania białkowo-tłuszczowe sycą nas na bardzo długi czas. Takie rozwiązanie stosuje zawsze wtedy, gdy wiem, że czeka mnie bardzo zabiegany dzień. Wtedy najbliższa wolna chwila na drugie śniadanie, jest gdzieś daleko za horyzontem, a ja przecież potrzebuję energii! 

Kiedyś bardzo bałam się kalorii pochodzących z tłuszczy. Miałam sposób myślenia taki: jak zjem tłuszcz, to tłuszcz w organizmie zostaje jako tłuszcz – serio.  Teraz wiem, jak ważne są zdrowe tłuszcze w naszej diecie, a w szczególności diecie kobiet.  Dodatkowo awokado to głównie kwasy tłuszczowe nienasycone, które obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz poprawiają nasz metabolizm – więc wspomagają także procesy odchudzania i dietę redukcyjną. 

A co najważniejsze, jest to pyszne, zdrowe i pięknie wyglądające śniadanie!

Ps. Uwielbiam je wcinać z tostami graham!

Jajko zapiekane w awokado
Drukuj
Cook Time
20 min
Cook Time
20 min
Składniki
  1. 1 awokado
  2. 2 jajka
  3. sól himalajska
  4. świeżo mielony pieprz
  5. szczypiorek
  6. kiełki
Sposób przygotowania
  1. Awokado przecinamy na pół i wyciągamy pestkę.
  2. Jeśli dziurka po pestce jest mała, powiększamy ją delikatnie łyżką drążąc większy otwór.
  3. Awokado układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i do dziurek wbijamy jajka.
  4. Całość doprawiamy solą himalajską i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
  5. Obserwujemy aż jajko się lekko zetnie - u mnie trwało to około 20 minut.
  6. Po upieczeniu jajka posypujemy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Notatki
  1. Takie zapiekane jajka, smakują najlepiej posypane szczypiorkiem oraz kiełkami rzodkiewki.
  2. Szczypiorek nadaje intensywny i świeży smak całemu daniu.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/

4 przemyślenia nt. „Zapiekane jajko w awokado

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


CAPTCHA Image
Reload Image