Ostatnio bardzo chętnie robię chipsy warzywne! Najbardziej przypadły mi do gustu chipsy z buraka.
I nie powiem, był to dla mnie spory szok! Chipsy z buraka? Smaczne? – serio!
Długo (w zasadzie bardzo długo), przekonywałam się do tego, żeby w końcu spróbować. Na szczęście, ja – największy cykor świata, pewnego nudnego wieczoru pokroiłam buraka, wymieszałam w przyprawach, wstawiłam do piekarnika i mam! Pyszne, chrupiące i aromatyczne chrupaki.
Na pewno zostaniemy ze sobą na dłużej!
Zdrowe chipsy z buraka
2017-04-03 16:23:50
Drukuj
Cook Time
15 min
Total Time
20 min
Składniki
- 4 buraczki
- łyżka oliwy
- kilka kropel soku z cytryny
- zioła prowansalskie
- sól himalajska
Sposób przygotowania
- Buraczki obrać ze skórki, pokroić w bardzo cienkie plastry (ja zrobiłam to na szatkownicy) i wsypać do miski.
- Oliwę, sok z cytryny i zioła wymieszać ze sobą, a następnie dodać do buraczków.
- Całość dokładnie wymieszać rękoma, tak aby oliwa i przyprawy pokryły plasterki.
- Rozkładać plastry pojedynczo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby nie pokrywały się.
- Wstawić na piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez ok 10-15 minut.
- W połowie pieczenia przemieszać plastry drewnianą łyżką - czynność można powtórzyć kilka razy.
Notatki
- Mieszałam chipsy co jakiś czas drewnianą szpatułką.
- Trzeba uważać, aby chipsy się nie spaliły, ponieważ są wtedy gorzkie.
- Piekłam dwie blaszki na raz w termoobiegu, ale wymaga to od nas przekładania miedzy sobą blach (góra- dół), ponieważ jedne chipsy się nie wysuszą tak dobrze.
- Polecam piec osobno partiami każdą blaszkę.
- Chipsy po upieczeniu w razie potrzeby można doprawić.
- Po upieczeniu chipsy pozostawić do lekkiego wyschnięcia -robią się jeszcze bardziej chrupiące.
- Zazwyczaj zjadam je w ten sam dzień, zaraz po przyrządzeniu. Jednakże można je przechowywać w zamkniętym pudełku, najlepiej w towarzystwie kawałka ręcznika papierowego, lub czegoś co będzie zapobiegało wilgoci i temu, że chipsy zmiękną.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/
Brzmi świetnie, czas sprawdzić !
Uwielbiam buraki 🙂 często kupowałam gotowe chipsy z buraka, tym razem spróbuję sama przygotować. Dziękuje za inspirację 🙂
Super! 🙂 Strasznie się cieszę, że przepis się przyda! 🙂 I byłam dokładnie w tej samej sytuacji, kupne bardzo mi smakowały, a więc koniecznie chciałam zrobić coś takiego sama w domu 🙂 Zawsze to ogromna satysfakcja! 🙂
I weź to powiedz komuś, kto w ogóle nie lubi chipsów 😀 Ale przepis ciekawy 😀 Buziak!