Zdrowe chipsy z buraka - fit rozwiązanie na imprezę! - Przepis na sukces

Ostatnio bardzo chętnie robię chipsy warzywne! Najbardziej przypadły mi do gustu chipsy z buraka.

I nie powiem,  był to dla mnie spory szok! Chipsy z buraka? Smaczne? – serio!

Długo (w zasadzie bardzo długo), przekonywałam się do tego, żeby w końcu spróbować. Na szczęście, ja – największy cykor świata, pewnego nudnego wieczoru pokroiłam buraka, wymieszałam w przyprawach, wstawiłam do piekarnika i mam! Pyszne, chrupiące i aromatyczne chrupaki.

Na pewno zostaniemy ze sobą na dłużej!

Zdrowe chipsy z buraka
Drukuj
Cook Time
15 min
Total Time
20 min
Cook Time
15 min
Total Time
20 min
Składniki
  1. 4 buraczki
  2. łyżka oliwy
  3. kilka kropel soku z cytryny
  4. zioła prowansalskie
  5. sól himalajska
Sposób przygotowania
  1. Buraczki obrać ze skórki, pokroić w bardzo cienkie plastry (ja zrobiłam to na szatkownicy) i wsypać do miski.
  2. Oliwę, sok z cytryny i zioła wymieszać ze sobą, a następnie dodać do buraczków.
  3. Całość dokładnie wymieszać rękoma, tak aby oliwa i przyprawy pokryły plasterki.
  4. Rozkładać plastry pojedynczo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby nie pokrywały się.
  5. Wstawić na piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez ok 10-15 minut.
  6. W połowie pieczenia przemieszać plastry drewnianą łyżką - czynność można powtórzyć kilka razy.
Notatki
  1. Mieszałam chipsy co jakiś czas drewnianą szpatułką.
  2. Trzeba uważać, aby chipsy się nie spaliły, ponieważ są wtedy gorzkie.
  3. Piekłam dwie blaszki na raz w termoobiegu, ale wymaga to od nas przekładania miedzy sobą blach (góra- dół), ponieważ jedne chipsy się nie wysuszą tak dobrze.
  4. Polecam piec osobno partiami każdą blaszkę.
  5. Chipsy po upieczeniu w razie potrzeby można doprawić.
  6. Po upieczeniu chipsy pozostawić do lekkiego wyschnięcia -robią się jeszcze bardziej chrupiące.
  7. Zazwyczaj zjadam je w ten sam dzień, zaraz po przyrządzeniu. Jednakże można je przechowywać w zamkniętym pudełku, najlepiej w towarzystwie kawałka ręcznika papierowego, lub czegoś co będzie zapobiegało wilgoci i temu, że chipsy zmiękną.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/