ZDROWY PASZTET Z CUKINII - Przepis na sukces

I tutaj Was zaskoczę! Postanowiłam, że w środku cyklu „Zdrowa Wielkanoc”, pojawi się przepis na niesłodki wypiek! 

W końcu wśród nas, są osoby, które ciągle proszą o jakieś alternatywy dla zapiekanek, więc postanowiłam wyjść temu na przeciw. Gdy zobaczyłam dwie urocze cukinie, od razu zapaliła się w mojej głowie ogromna lapmka!  W sumie, zawsze chciałam spróbować z  cukinią, a była ku temu doskonała okazja!

Chyba nikt nie chciałby widzieć mojej kuchni w trakcie trwania tego eksperymentu – wszystko co możliwe było na blacie, a połowa szafek była otwarta. No i latające wiórki z tartej cukinii były wszędzie! Ja jak artysta w transie miałam je ciągle na rękach. Ogólnie cała masa niezłej zabawy, a wyszedł z tego niezły pasztet!

Mam nadzieję, że spodoba się Wam taki przerywnik, a już jutro kolejny słodki wypiek!

A dla tych, którzy jeszcze nie widzieli i mają ochotę na coś słodkiego w te święta, zapraszam na Babkę orkiszową, lub babeczki z awokado

Zdrowy pasztet z cukinii
Drukuj
Cook Time
55 min
Cook Time
55 min
Składniki
  1. 2 średnie cukinie (ok 700g)
  2. 1 szklanka lekko zmielonych płatków jaglanych
  3. 1/2 szklanki otrąb gryczanych
  4. 3 duże jajka
  5. 3 duże cebule
  6. 3 ząbki czosnku
  7. 1,5 łyżeczki soli himlajskiej
  8. 1,5 łyżeczki pieprzu
  9. 2 łyżeczki curry
Sposób przygotowania
  1. Cukinie ścieramy na tarce na grubych oczkach i lekko posypujemy odrobiną soli.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i wyciskamy do niej przez praskę czosnek.
  3. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni z odrobiną oleju.
  4. Startą cukinię (którą wcześniej lekko osoliliśmy) odsączamy z nadmiaru wody - można to zrobić wyciskając ją w rękach. Ale pozostawić troszkę płynu i nie wycisnąć cukinii "na wiór".
  5. Do cukinii dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy rękoma do chwili dokładnego połączenia całości.
  6. Wykładamy do keksówki wyłożonej folią aluminiową.
  7. Pieczemy w 190 stopniach, przez około 50-60 minut.
  8. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Notatki
  1. Masę przed włożeniem do keksówki najlepiej spróbować i doprawić do smaku.
  2. Pasztet przechowujemy w lodówce, owinięty w folię aluminiową.
  3. Świetnie smakuje w połączeniu z sosem czosnkowym z jogurtu naturalnego, soli i czosnku.
  4. Można go podawać zarówno na ciepło jak i na zimno jako dodatek.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/