Przepis na zdrowy sos a'la Spaghetti

Uwielbiam zdrowy domowy sos a’la Spaghetti! Szczególnie ten przyrządzany w sezonie, z pomidorów rosnących przed domem i pachnących latem!

No ale niestety obecnie mam zimę, a pomidory, które są dostępne w sklepach, mają się nijak do pomidora

Przedstawiam Wam zatem, zdrową wersję tego pysznego sosu, przyrządzoną z passaty pomidorowej!

Ale zanim przejdę dalej chciałam zaznaczyć kilka faktów.
1. Pomidor jako jedno z nielicznych warzyw, wykazuje lepsze właściwości po obróbce termicznej!
2. W pomidorach znajduje się magiczny składnik -likopen, który wykazuje właściwości antynowotworowe.
3. Unikajcie pomidorów z puszki (lub bardzo uważnie czytajcie ich skład), ponieważ kryje się tam cukier.
4. Najlepszą alternatywą dla pomidorów zimą, jest Passata pomidorowa! Skład: pomidory! (ale radzę jednak zerknąć na skład-nie ręczę za wszystkich producentów)

Dodatkowo Passata przyrządzana jest w sezonie, gdy pomidory są dla producentów tańsze, bardzo dojrzałe i na pewno napakowane chemią mniej, niż te „świeże” obecne w zimie na sklepowych półkach.

Jest to obiad, w którym absolutnie nie znajdziecie stabilizatorów, konserwantów, ani sztucznych barwników!

Zdrowy sos a'la Spaghetti
Drukuj
Total Time
30 min
Total Time
30 min
Składniki
  1. 1/2 paczki dowolnego makaronu Spaghetti
  2. 1 kartonik Passaty pomidorowej
  3. 250 gram mięsa mielonego z indyka
  4. 1 papryka czerwona
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 2 cebule czerwone
  7. zioła prowansalskie
  8. sól himalajska
  9. pieprz czarny
  10. mozzarella tarta (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
  1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  2. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy posiekany czosnek.
  3. Dodajemy następnie pokrojoną w pióra cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę.
  4. Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy do nich mięso i przyprawy i całość smażymy.
  5. Gdy całość jest już usmażona dodajemy do passate pomidorową.
  6. Sos chwilę jeszcze gotujemy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Notatki
  1. Passate pomidorową znajdziecie w każdym markecie - jest ona pakowana w kartonik lub butelkę 🙂
  2. Nie polecam pomidorów z puszki, ponieważ zawierają one CZĘSTO w swoim składzie cukier...
  3. Polecam wymieszać, sos bezpośrednio razem z makaronem na patelni, wtedy smaki zaprzyjaźnią się ze sobą jeszcze bardziej!
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/