Jesienna i rozgrzewająca ZUPA TAJSKA Z KREWETKAMI
Zupa tajska z krewetkami, to idealny sposób na jesienny obiad. Kto zna mnie lepiej, ten wie, że jestem niesamowitym zwolennikiem kuchni tajskiej. Orientalnej w całej okazałości. Dzięki niej zrozumiałam, że zdrowe gotowanie ma wiele smaków, a to co ląduje na moim talerzu może mieć niezwykłe aromaty.  A czy jest równie kolorowa, ostra i rozgrzewająca kuchnia, jak kuchnia tajska? Myślę, że nie!
 

zupa tajska z krewetkami - przepis

 
Czas przełamać dyniowe smaki i wprowadzić do naszej kuchni coś nowego. Pokażę Wam, że jesienna  zupa, wcale nie musi być  dyniowa lub marchewkowa.  Co więcej – może być orientalna.  Z krewetkami, imbirem i mleczkiem kokosowym.
 
Jest niezwykle smaczna, aromatyczna i sycąca. Jest w nim mój ukochany makaron mung i pieczarki.  Do tego pasta tao yum, papryka, kolendra. Wszystko to, składa się na proste, szybkie i idealne na dwa dni danie. Bo właśnie tyle ją jedliśmy ze smakiem. 
 
Mam nadzieję, że tym przepisem odczaruje Wasze zdanie na temat tej kuchni. To nic strasznego, a efekty są niebywałe!
 
Zupa tajska z krewetkami
Drukuj
Cook Time
30 min
Cook Time
30 min
Składniki
  1. 250 g pieczarek
  2. 10g imbiru
  3. 3 ząbki czosnku
  4. 1/2 papryki czerwonej
  5. 1/2 papryki żółtej
  6. 220g krewetek
  7. 2 łyżki oleju kokosowego
  8. 2 łyżeczki pasty tom yum
  9. 800 ml bulionu
  10. świeża kolendra
  11. 80 g makaronu sojowego
  12. 200 g mleczka kokosowego
Sposób przygotowania
  1. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na tarce (lub siekamy nożem).
  2. Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu - ja zalałam go ciepłą wodą i pozostawiłam na 7 minut.
  3. Pieczarki kroimy w plasterki, a paprykę kroimy w słupki.
  4. Krewetki rozmrażamy i ściągamy z nich ogonki.
  5. Na patelnię wrzucamy olej kokosowy, imbir, czosnek, pastę tom tum oraz przyprawy.
  6. Gdy lekko je podsmażymy dodajemy krewetki i smażymy je przez ok 3 minuty.
  7. Następnie dodajemy pieczarki i paprykę i smażymy całość.
  8. Zalewamy wszystko 800ml buliony i gotujemy przez chwilę.
  9. Dodajemy mleczko kokosowe.
  10. Do powstałej zupy dodajemy makaron.
  11. Podajemy ze świeżą kolendrą.
Notatki
  1. Makaron ewentualnie możemy podawać na talerzu i zalewać go zupą.
  2. Posiekaną świeżą kolendrę możemy pominąć, oraz dodać świeży sok z limonki wprost na talerz.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/