Szalony czwartek zbliża się wielkimi krokami! Chociaż ja na co dzień spożywam gluten, chciałam przygotować coś dla osób, które nie mogę tego dnia po niego sięgnąć, a chcą upiec coś w domu same.
Przygotowałam więc bananowe bezglutenowe ciacha w kształcie donatów! Nie tylko wyglądają świetnie, ale też są całkiem słodziutkie i sycące.
Ale spokojnie! Będą też przepisy na oponki, faworki i pączki w zdrowej wersji, które pojawią się dzisiaj i jutro!

Bezglutenowe a'la donaty
2017-02-20 14:01:47

Drukuj
Cook Time
25 min
Total Time
1 hr 30 min
Składniki
- 5 łyżek pudru z ksylitolu
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
- 250ml letniego mleka
- 200g mąki kukurydzianej
- 200g mąki ryżowej
- 50g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 dojrzałe banany
Sposób przygotowania
- Letnie mleko wymieszać z pudrem z ksylitolu i drożdżami.
- Dodać mąkę, rozpuszczony olej kokosowy.
- Banany dokładnie zblebdować ( lub rozgnieść widelcem) i dodać do wcześniejszej masy.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Wyrobić w misce gładkie elastyczne ciasto (ja mieszałam całość widelcem)
- Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wysokość ok. 2 cm.
- Okrągłą foremką wycinać kółka, mniejszą otworki.
- Donaty ułożyć na dwóch blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, ok. 20-25 minut.
Notatki
- Ja ksylitol mielę w młynku do kawy.
- Mleko nie powinno być gorące, tylko lekko ciepłe.
- Ciasto można wyrobić odpowiednimi końcówkami do ciasta drożdżowego w mikserze.
- Ja ciasto odkładam w przygotowane "ciepłe miejsce" -kładę miskę na garnku wypełnionym podgrzaną ciepłą wodą.
- Blaszek lepiej nie wstawiać do piekarnika na raz, tylko upiec najpierw jedną blaszkę, a następnie drugą, ponieważ mogą nie równo się upiec.
- Mi z tej porcji wyszło 9 wielkich sztuk!
Przepis na sukces https://przepis.nasukces.pl/
Chetnie wyprobuje przepis.Mam pytanie, czy ciasto na pewno na taka grubosc rozwalkowac 2 cm? Chcialam sie upewnic
Pozdrawiam
Tak, ponieważ ciastka już zbytnio nie rosną 🙂 Są później mocno zbite, więc aby były grubsze musimy ja już na początku uformować na dość wysokie 🙂
Super! Bardzo chciałabym zrobić, ale nie mogę mąki kukurydzianej 🙁 Czym mogłabym ją zastąpić?
Jakąś inną mąką bezglutenową 🙂 Chyba, że nie masz problemów z glutenem wtedy dowolna Twoja ulubiona będzie dobra 🙂
czy można dać np. 400g mąki owsianej? Nie mam problemów z tolerancją, po prostu to moja ulubiona, a matrwię się, że nie wyjdą pyszniutkie 🙁
Jeśli lubisz owsianą – zajrzyj koniecznie na przepis na owsiane oponki! Polecałam każdemu posmarować tak samo czekoladą i posypać ulubionymi dodatkami. Przepis tamten powstał właśnie z myślą o fanach mąki owsianej, do których nawiasem należę 😛 Po ten przepis zapraszam Cię tutaj: http://przepis.nasukces.pl/oponki-owsiane-z-piekarnika/ 🙂