Kto nie uwielbia ciasteczek czekoladowych? – Tak myślałam! 🙂
Te są wyjątkowo aromatyczne, ponieważ zawierają mąkę orzechową. Leć do kuchni i ciesz się zdrowym wypiekiem!

Ciasteczka czekoladowe z orzeszami
2017-01-05 19:41:57

Drukuj
Cook Time
7 min
Total Time
15 min
Składniki
- 1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
- 1/2 szklanki mąki orzechowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
- 5 łyżek oleju orzechowego (lub dowolnego)
- 1 jajko
- 3 łyżki syropu klonowego (miodu)
- 3 łyżki siekanych orzeszków (lub gorzka czekolada)
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki wymieszać razem w misce za pomocą łyżki.
- Zblendować dokładnie całość.
- Mokrymi dłońmi formować ciastka.
- Posypać ciasteczka kruszonymi orzeszkami.
- Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 170 stopniach przez około 7 minut. 😊
Notatki
- Ciastka możemy także formować łyżką, nakładając bezpośrednio na blaszkę.
- Ciasteczka można posypać także, pokruszoną gorzką czekoladą.
Przepis na sukces https://przepis.nasukces.pl/
Czy można dodać zwykłą mąkę pszenną i ominąć masło orzechowe? 🙂 + można pominąć blendowanie? MAm dwie lewe ręce i dopiero się uczę 😀 Niekoniecznie muszą być one orzechowe (dzięki mące) zależ mi ogólnie na ciasteczkach 😉
Obawiam się, że mogą wtedy nie wyjść 🙁 Zbyt dużo zmian i kombinacji 🙁 Ale spróbuj innych ciasteczek, mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie 🙂
jem oczami! :)))
Nie miałam jeszcze styczności z mąką orzechową ale brzmi pysznie 😀
Koniecznie spróbuj! 🙂 Na pewno będzie smakowało! 🙂
Jak zrobić mąkę orzechowa? Mogę zamienić ją na migdałową?
Jasne! Może być migdałowa 🙂
zamiast orzechowej mogę użyć kokosowej lub kukurydzianej?
Jeśli już, to poleciłabym kokosową, ponieważ powinna być to mąka tłuszczowa – nasze ciasteczka będą wtedy bardziej miękkie 🙂