Tego typu ciast jest już chyba w internecie setki! Sama próbowałam już kilkukrotnie różnych sposobów na wykorzystanie fasoli do stworzenia ciasta. Te ciacho jednak ma dla mnie konsystencję idealną. Nie jest zbyt suche jak zwykłe ciasto, ale też nie jest lejącym się kawałkiem, które można jeść tylko łyżką. Jest w końcu takie jak chciałam!
Historia tego przepisu jest także długa i śmieszna, ponieważ ostatnio po zrobieniu ciasta (po północy) i wrzuceniu filmików na Instastory, okazało się, że ciasto znikło w dwa dni, a ja zostałam bez ani jednego zdjęcia! Oczywiście uniemożliwiło mi to dodanie wpisu i podzieleniem się z Wami tym odkryciem. Jednakże szybko błąd naprawiłam, przepis powtórzyłam, a ciasto znowu upiekłam. Tym sposobem mamy ten oto przepis, na pyszne fasolowe brownie!


- 2 puszki fasoli czerwonej (bardzo dobrze wypłukanej zimną wodą)
- 2 banany
- 2 jajka
- 1 jogurt naturalny (200g)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 4-5 łyżek syropu klonowego
- 5 łyżek erytrytolu
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej( szklanka 250ml)
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (85% kakao u mnie)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżka masła orzechowego
- Wszystkie składniki (oprócz mąki i proszku do pieczenia) blendujemy dokładnie na gładką masę.
- Dodajemy proszek i mąkę i blendujemy znowu do momentu połączenia wszystkich składników.
- Całość wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
- Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg) przez 35 minut.
- Polewę przygotowujemy roztapiając składniki w kąpieli wodnej.
- Wylewamy polewę na ciasto po lekkim ostygnięciu.
- Fasolę należy dokładnie wypłukać (najlepiej zimną wodą)
- Banany im bardziej dojrzałe, tym bardziej słodkie będzie ciasto.
- Erytrytolem dosładzamy ciasto do odpowiedniego poziomu słodkości dla nas. Ja jednak polecam użyć zamiast samego erytrytolu, 4-5 łyżek syropu klonowego lub miodu (tak jak w przepisie), ponieważ dodają ciastu specyficznego smaku. Ja po spróbowaniu ciasta, dodałam jeszcze 5 łyżek erytrytolu.
- Ciasto można udekorować ulubionymi dodatkami. U mnie były to orzechy pekan.
Czy zamiast erytrolu można użyć takiej samej ilości ksylitolu? Z góry dzięki za odp :*
Czy zamiast erytrolu można użyć takiej samej ilości ksylitolu? Z góry dzięki za odp 😉
Oczywiście 🙂
Czym mogę zastąpić syrop klonowy?
Miodem, syropem z agawy, syropem z daktyli. Lub ksylitolem 🙂
czy mąkę owsianą mogę zastąpić mąką kokosową?
Możesz dodać mąkę kokosową i zastąpić ją w pewnym stopniu, ale z samą kokosową bym nie ryzykowała, ponieważ ciasto może wyjść strasznie ciężkie. Możesz ją pół na pół wymieszać z inną 🙂
A ile dodać do tego ciasta zwykłego cukru białego/brązowego?
Dała bym na początek ok. 6-7 łyżek, a później ewentualnie dosłodziła po spróbowaniu. Tutaj dużo zależy od tego, kto jaki stopień słodkości lubi 🙂
Niestety bez tłuszczu mi się z wierzchu przypaliły :/ Sprawdzi się też mąka pszenna pełnoziarnista jakby ktoś pytał 😉
Na jak dużej blaszce to piekłaś? Chcę spróbować przepisu na święta i nie wiem ile mi wyjdzie porcji z jednego przepisu.
Mi wyszło 12 kawałków 🙂 Robię zawsze dość cienkie, ponieważ wtedy fajnie mi się wypieka i używam do tego standardowej formy kwadratowej 🙂