Szybkie gotowanie to moja specjalność!
Zawsze próbuję udowodnić, że aby gotować w domu zdrowo i szybko, wcale nie potrzebujemy wyszukanych składników i ogromnej ilości czasu.
Uwielbiam pizze, a gdy mam czas i ochotę, robię sama domowe ciasto i cały proces przygotowywania jest niezłą zabawą.
Pewnego dnia, gdy miałam straszną ochotę na pizze i nie zbyt wiele czasu, postanowiłam zrobić ją na placku tortilli pełnoziarnistej – ten sposób został ze mną na stałe! Jest to maksymalnie szybkie rozwiązanie, a często cały proces sprowadza się do czasu nagrzania piekarnika. Zanim piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę, ja już moje pizze mam gotowe do zapieczenia!
Dowolność składników pozwala na to, aby każdy znalazł coś dla siebie. W poniższym przepisie podam Wam moje ulubione, które pojawiają się najczęściej.
Przy tej okazji dodatkowo poznacie mój sposób na sos czosnkowy!
- 2 tortille pełnoziarniste
- passata (domowy przecier pomidorowy)
- zioła prowansalskie
- pierś z kurczaka
- papryka
- kukurydza
- pieczarki
- cebula czerwona
- mozzarella tarta
- oregano
- rukola
- Passate wymieszać z ziołami.
- Kurczaka smażymy na patelni z ulubionymi przyprawami. (Możemy użyć ulubionej szynki, tuńczyka, krewetek, lub pominąć mięso).
- Placki tortilli posmarować wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.
- Wykładamy wszystkie ulubione dodatki (u mnie wszystkie wymienione powyżej).
- Posypujemy tartą mozarellą i suszonym oregano.
- Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni - do czasu roztopienia się sera (około 5-10 minut).
- Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy rukolą i polewamy sosem czosnkowym.
- Dowolność składników jest ogromna! Ja praktycznie za każdym razem robię inaczej -uwielbiam kombinować!
- Zawsze robię dwie porcje, ponieważ mam dwóch domowników i piekę je na raz na dwóch rusztach.
- Dobrze sprawdzają się także bezglutenowe i graham placki tortilli, które możemy kupić w większych marketach ze zdrową żywnością.
- jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku
- sól himalajaska
- świeżo mielony pieprz
- Do miseczki wyciskamy przez praskę czosnek.
- Dodajemy sól himalajską, pieprz oraz jogurty naturalny.
- Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
- Jeśli nie mamy czosnku, możemy użyć granulowanego, lub doprawić dodatkowo sos granulowanym.
- Jeśli ktoś lubi smak tzatziki, może dodać tutaj tą przyprawę.
Cieszę się, że tu trafiłam 🙂 Pozdrawiam
To ja się cieszę! I bardzo miło Cię tu gościć! 🙂
musze koniecznie zrobić ! 🙂
A co do sosu czosnkowego, również mam super przepis na pyszny i zdrowy sos, mam nadzieje ze sprobujesz. Ja zawsze go robię gdy mam ochote na tortille z warzywami 🙂
Sos czosnkowy:
ok. 130ml jogurtu naturalnego
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka zimnej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
oregano
sól, pieprz do smaku.
Czosnek wygniatamy i łączymy z resztą skladników 🙂 Pyyycha !