Robiłam już te kokosanki na kilka sposobów i każdy z nich jest super. Zarówno po produkcji domowego mleka kokosowego, jak i z wiórek prosto z opakowania, smakują ekstra!
Kilka chwil na przyrządzenie i mamy super ekspresowe i zdrowe ciasteczka do kawy.
Początkowo chciałam ten przepis umieścić razem z mlekiem, ale pomyślałam, że może tam się schować i cicho w kącie siedzieć, a tego bym nie chciała.
Spróbujcie nie pomijać kroku prażenia wiórek na suchej patelni – to pozwala na wydobycie jeszcze większej ilości aromatu kokosa! Ja ciasteczka kokosowe, uwielbiam właśnie za ich aromat.
A jeśli jesteście fanami kokosa, to koniecznie zapoznajcie się z kakaowymi kokosankami.

Ekspresowe kokosanki
2017-04-18 21:37:05

Drukuj
Cook Time
10 min
Składniki
- 200g wiórek kokosowych (lub wiórek z produkcji mleka kokosowego)
- 4 białka
- 4 łyżki miodu (syropu klonowego, lub dowolnego słodzidła)
- kilka kropel aromatu migdałowego (można pominąć)
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Wiórki kokosowe podsmażamy na suchej patelni, do momentu aż się zarumienią.
- Do ubitych białek dodajemy miód, aromat oraz wiórki.
- Całość mieszamy i nakładamy łyżką (bądź rękoma) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc ciasteczka.
- Pieczemy w 170 stopniach bez termoobiegu przez ok 10 minut- ale tutaj najlepiej obserwować i piec do momentu, aż ładnie zaczną się rumienić.
Notatki
- Jeśli lubimy bardziej słodkie ciasteczka, możemy dodać więcej słodkiego dodatku.
- Wiórki prażymy na patelni w celu wydobycia większej ilości aromatu, ale można pominąć ten krok.
- Ważne aby obserwować swoje kokosanki, ponieważ mogą się piec 5-15 minut - wszystko zależy od Waszego piekarnika i wielkości kokosanek.
Przepis na sukces https://przepis.nasukces.pl/
Uwielbiam te ekspresowe przepisy <3 Mistrzostwo! Kokosanki oczywiście już wypróbowane, pycha 😀
Ale super!! 🙂 Strasznie się ciesze i mam tylko ochotę działać dalej! 🙂
super też dziś i u mnie gotowe
Super!:) Bardzo się cieszę 🙂
Czy można zamiast wiórek wykorzystać mąkę kokosowa ?
Myślę, że ciasteczka mogą być wtedy zbyt twarde i suche 🙁 Ale można ewentualnie spróbować wymieszać je w stosunku 1:1 🙂
Pycha, tylko co można zrobić aby nie były tak suche ? Jest jakaś możliwość?
Można dodać np. mleko kokosowe (gęstą część) lub więcej miodu, bądź masło orzechowe (ale wtedy zmienią lekko smak) 🙂
A gdyby dodać trochę jogurtu naturalnego lub banan, żeby nie były suche?