Czasami jest tak, że mamy ochotę na coś słodkiego. Już, natychmiast, w tym momencie. No i działa wtedy moja złota zasada 20 minut. Jak będzie mi się chciało dalej „słodkiego”, to nie patrzę na nic tylko jem!
No i wiecie co? W tym momencie lepiej zabrać się za robienie tych pysznych i ekspresowych piernikowych ciasteczek. Bo gdyby jednak się okazało, że chce nam się nadal chce? Lepiej być gotowym no nie? 😀
Te ciasteczka sprawdzą się także gdy dzwoni do nas przyjaciółka, że właśnie wpada na kawę. Domofonem z dołu dzwoni rzecz jasna. Bo telefonem, jakąś godzinę wcześniej, to przecież dziwny pomysł 😀
Także, jak ktoś ma ochotę na świąteczny i piernikowy klimat, bez zbędnego czasu w kuchni – zapraszam serdecznie!
Ps. Po upieczeniu, ciasteczka można polać roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Oczywiście, jak mamy czas i nikt już nie czeka głodny obok 🙂
- 2 szklanki płatków jaglanych (owsianych)
- 2 banany (bardzo dojrzałe)
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 20 g przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 2 garście pokrojonych orzechów
- 2 garście pokrojonych suszonych śliwek
- 1 garść rodzynek
- 1 garść suszonej miechunki (żurawiny)
- Banany kroimy w plasterki i wrzucamy do miski.
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i ugniatamy rękoma, aż masa się połączy.
- Orzechy i wszelkie większe bakalie najlepiej pokroić w kosteczkę, żeby kawałki nie były zbyt duże.
- Formować ciasteczka mokrymi dłońmi (inaczej ciasto będzie się przyklejać) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 180 stopniach bez termoobiegu przez około 10-15 minut.
- Możemy użyć tutaj dowolnych bakalii.
- Płatki jaglane, możemy zamienić na owsiane, lub możemy też użyć mieszanki różnych płatków.
przepyszne i błyskawiczne w przygotowaniu 🙂 oby więcej takich super przepisów!
Ile tak około wychodzi ciastek z tego przepisu?
Mi wyszło około 16 sztuk 🙂
Robię jutro! 🙂
Super! 🙂 Będzie smacznie 🙂
Już są w piekarniku ?. Nie mogę się doczekać ⭐?.
Robie dzis na bank?