To była chwila! Spojrzałam na papierowy worek wypełniony mąką jaglaną, zabrudzoną stolnice z robienia innego ciasta i pomyślałam – robię faworki jaglane!
Na szczęście zawsze byłam obecna przy stolnicy mamy, gdy w dzieciństwie smażyła dla nas te pyszności, dlatego wiedziałam co i jak.
Wysypałam, ugniotłam i spojrzałam na tą świecącą kule ciasta i znowu naszła mnie refleksja… Przecież wśród Was są osoby, które chcą ograniczyć kalorie, ale są też takie, które kaloriami się nie martwią, a chcą wybierać zdrowo.
Dlatego postawiłam na dwie wersje!
Jedną partię upiekłam w piekarniku. Drugą zaś usmażyłam na oleju kokosowym.
Obie według mnie są pyszne! Możecie zrobić tak jak ja i użyć dwóch sposobów, lub po prostu wybrać jedną.
Chciałam tylko, abyście mieli wybór i sami zdecydowali co będzie lepsze.
A więc bez przysłowiowego owijania w bawełnę, zapraszam na przepis!


- 150 g mąki jaglanej
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 2 łyżki pudru z ksylitolu
- 3 żółtka
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- olej kokosowy
- Wszystkie składniki wsypać do miski.
- Wymieszać dokładnie całość łyżką i zacząć wyrabiać ciasto.
- Ciasto przełożyć na stolnicę i ugniatać przez dość długą chwilę. Powinno być gładkie i elastyczne.
- Tak przygotowaną kulę posypujemy mąką i rozwałkowujemy.
- Kroimy ciasto w paski, nacinamy na środku i przekładamy tworząc faworki.
- Wersję w piekarniku: 180 stopni bez termoobiegu ok:10-15 minut. Musicie obserwować, aż zaczną się rumienić.
- Wersja na oleju: olej kokosowy dokładnie rozgrzewamy, wrzucamy faworki (ale nie zbyt dużymi partiami) obracamy widelcem, a po wyciągnięciu układamy na papier kuchenny, tak aby faworki oddały resztki oleju.
- Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodaj więcej jogurtu.
- Jeśli zaś jest zbyt lejące, dodawaj mąki owsianej.
- Podczas ugniatania na stolnicy dokładnie podsypuj ciasto mąką.
- Do wersji smażonej na oleju, nie zapomnij dodać octu jabłkowego, lub dowolnego innego octu.
- Smaż na rozgrzanym już oleju i nie wrzucaj faworków na zimny olej, ponieważ będą mocno tłuste.
A mam 3 pytania 🙂 czy koniecznie musi być ocet i czy zamiast mąki owsianej i jaglanej, mogę po prostu zmielić płatki owsiane i jaglane? To będzie to samo?
Ocet jest po to, aby podczas smażenia faworki nie wpijały ogromnych ilości tłuszczu. Obawiam się, że zmielone płatki mogą być zbyt grube, chyba, że posiadasz odpowiedni młynek (coś jak młynek do kawy), który poradzi sobie z tą sprawą 🙂
Jest jakaś mąka zamiast owsianej do zamiany?
Jasne! Na przykład może być orkiszowa. Ogólnie polecam wymieszać jaglaną z jakąś inną 🙂
Robiłam wg przepisu i mi niestety nie wyszły. :/
Ojej! Ale co się stało dokładnie? Za rzadkie, za gęste, spalone? 🙂 Ja właśnie wcinam te z piekarnika i dostałam już sporo zdjęć od dziewczyn, które wcinają też te faworki, więc chętnie dowiem się co się dokładnie stało 🙂
Ciasto się kruszyło, jeszcze surowe. Dodałam oleju, ale niestety nie pomogło. Koniec końców upiekłam i w smaku super!
Na pewno będę jeszcze próbować:)
dla mnie zdecydowanie pieczone 🙂 jakoś nie przepadam za bardzo za smażonymi rzeczami.
Powiem Ci, że na początku byłam bardziej za smażoną wersją, ponieważ jest identyczna jak oryginał. Ale teraz jestem zakochana w tych pieczonych, ponieważ czuję się po nich doskonale! 🙂
Hej! Czy wyjdą z mąką kokosowa albo ryżowa zamiast owsianej? 🙂 Ktoś próbował?
Ja nie próbowałam, ale wymieszałabym wszystkie na Twoim miejscu! 🙂 Taka mieszanka może sprawdzić się najlepiej, chociaż kokosowej się troszkę obawiam..
A można zmielic płatki owsiane na mąkę ? I tak samo z maka Jaglana ?
Czy faworki z piekarnika nie robią się twarde?
Są znacznie twardsze niż te z oleju, ja swoje przechowuję w pojemniku szczelnie zamknięte, dzięki temu są mimo wszystko miękkie 🙂
Nie posiadam w domu mąki jaglanej. Czy mogę zmielić w młynku do przypraw kaszę jaglaną?
Próbuj! 🙂 Ja często tak kombinuję jak nie mam odpowiedniej mąki 🙂 Tylko kasza musi być dobrej jakości, ponieważ inaczej będzie lekko gorzka 🙂
Czy można zamienić jogurt grecki na naturalny?
Można, ale trzeba uważać, aby nie był zbyt rzadki 🙂
Witam! Czy makę owsianą można zastąpić np. ziemniaczana?
Ziemniaczana się nie sprawdzi. To co mogę zaproponować, to jaglana lub ryżowa 🙂