To była chwila! Spojrzałam na papierowy worek wypełniony mąką jaglaną, zabrudzoną stolnice z robienia innego ciasta i pomyślałam – robię faworki jaglane!
Na szczęście zawsze byłam obecna przy stolnicy mamy, gdy w dzieciństwie smażyła dla nas te pyszności, dlatego wiedziałam co i jak.
Wysypałam, ugniotłam i spojrzałam na tą świecącą kule ciasta i znowu naszła mnie refleksja… Przecież wśród Was są osoby, które chcą ograniczyć kalorie, ale są też takie, które kaloriami się nie martwią, a chcą wybierać zdrowo.

Dlatego postawiłam na dwie wersje!
Jedną partię upiekłam w piekarniku. Drugą zaś usmażyłam na oleju kokosowym.

Obie według mnie są pyszne! Możecie zrobić tak jak ja i użyć dwóch sposobów, lub po prostu wybrać jedną.

Chciałam tylko, abyście mieli wybór i sami zdecydowali co będzie lepsze.

A więc bez przysłowiowego owijania w bawełnę, zapraszam na przepis!

Faworki jaglane na dwa sposoby
Drukuj
Cook Time
15 min
Total Time
30 min
Cook Time
15 min
Total Time
30 min
Składniki
  1. 150 g mąki jaglanej
  2. 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  3. 2 łyżki pudru z ksylitolu
  4. 3 żółtka
  5. 1 łyżka jogurtu greckiego
Do wersji smażonej na oleju
  1. 1 łyżka octu jabłkowego
  2. olej kokosowy
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki wsypać do miski.
  2. Wymieszać dokładnie całość łyżką i zacząć wyrabiać ciasto.
  3. Ciasto przełożyć na stolnicę i ugniatać przez dość długą chwilę. Powinno być gładkie i elastyczne.
  4. Tak przygotowaną kulę posypujemy mąką i rozwałkowujemy.
  5. Kroimy ciasto w paski, nacinamy na środku i przekładamy tworząc faworki.
  6. Wersję w piekarniku: 180 stopni bez termoobiegu ok:10-15 minut. Musicie obserwować, aż zaczną się rumienić.
  7. Wersja na oleju: olej kokosowy dokładnie rozgrzewamy, wrzucamy faworki (ale nie zbyt dużymi partiami) obracamy widelcem, a po wyciągnięciu układamy na papier kuchenny, tak aby faworki oddały resztki oleju.
Notatki
  1. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodaj więcej jogurtu.
  2. Jeśli zaś jest zbyt lejące, dodawaj mąki owsianej.
  3. Podczas ugniatania na stolnicy dokładnie podsypuj ciasto mąką.
  4. Do wersji smażonej na oleju, nie zapomnij dodać octu jabłkowego, lub dowolnego innego octu.
  5. Smaż na rozgrzanym już oleju i nie wrzucaj faworków na zimny olej, ponieważ będą mocno tłuste.
Przepis na sukces https://przepis.nasukces.pl/