Czy leżąca w koszyku marchewka, może być przyczyną powstania przepisu na ciasteczka bez glutenu, laktozy i cukru ? – Jasne, że tak!
Nadchodzi czasami taki moment, że totalnie nie mamy czasu (lub po prostu ochoty), aby siedzieć i przygotowywać coś słodkiego w kuchni. Ale bardzo (ale to tak bardzo, bardzo), mamy ochotę na ciasteczka i coś do kawy.
Wtedy z pomocą przychodzę ja i ten ekspresowy przepis!
Jest bardzo elastyczny i możecie go modyfikować na różne sposoby, w zależności od tego co macie w w danym momencie w kuchni. No i oczywiście od Waszych potrzeb, ochoty, czy nietolerancji pokarmowych.
Ostatnio większość czasu pracuję z domu. Urządziłam sobie domowe biuro i kupiłam w końcu ekstra duży monitor! Wierzę, że moje oczy i kręgosłup będą mi wdzięczne za jakiś czas.
Ja uwielbiam z całych sił wszystko co cynamonowe, pomarańczowe i marchewkowe! Są to absolutnie moje smaki, które nie znudzą mi się prawdopodobnie nigdy!


- 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 małe (lub 1 duża) marchewki
- 1 jajko
- 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Dodać do niej jajko, rozpuszczony olej oraz miód, a następnie całość wymieszać.
- Do osobnej miski wsypać płatki, mąkę, proszek oraz cynamon, a następnie wymieszać suche składniki.
- Zawartość obu misek i dokładnie połączyć.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać ciasteczka (ja to robiłam rękoma, ponieważ ciasto było dość zbite)
- Piec w 180 stopniach przez ok 10 minut.
- Mąkę możesz zamienić na dowolną jaką masz, lub na jaką masz ochotę.
- Podobnie z płatkami. Jeśli nie masz nietolerancji pokarmowych użyj dowolne płatki (np. jaglane, jęczmienne).
- Można dodać pokrojone orzechy (włoskie, pekan, płatki migdałowe itp.)
- Słodzidło możesz wymienić na dowolne na jakie masz ochotę.
Ten przepis uratował mnie przed zjedzeniem batonika! ?
Jeeeeeest!! Największy komplement świata! 🙂
A co z olejem kokosowym? Czym mogę go zastąpić? 😉
Może być olej rzepakowy, lub dowolny olej stosowany przez Ciebie na co dzień w kuchni! 🙂
Robilam tydzien temu ? jak dla mnie, ktora od gotowania i pieczenia stroni to bardzo latwy przepis ? a jakie pyszne wyszly! ?
Oooo, super! 🙂 Strasznie się cieszę, że przepis się przydał, poradziłaś sobie i smakowało! Mam nadzieję, że jeszcze coś ciekawego dla Ciebie zrobię. 🙂
co zamiast mąki ryżowej? zmielone płatki owsiane mogą być?
Można zamienić na dowolną ulubioną mąkę 🙂
wspaniale.Bardzo dobre proporcje.Rewelacja.
Dziekuje za przepis.
Czym można zastąpić miód?