No i znowu kokos! Ale tym razem w wersji bardzo prostego i zdrowego sernika.
Robię go na każdą rodzinną okazję, ponieważ wtedy i ja mogę z czystym sumieniem sięgać po kawałek, a i widzę zadowolone twarze moich bliskich (nawet tych słodkolubnych).
Wierzch sernika można ozdobić ulubionymi dodatkami, które dodają mu uroku i smaku.
Wczoraj miałam rodzinne i wielopokoleniowe przyjęcie, a sernik zniknął w mgnieniu oka, także na pewno warto spróbować!

Fit sernik kokosowy
2017-03-19 12:36:11

Drukuj
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 10 min
Składniki
- 1 kg sera na sernik
- 2/3 puszki mleka kokosowego (stała część)
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 5 jajek
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- 5 łyżek cukru kokosowego
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 2 łyżki nasion chia
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy osobno.
- Żółtka, ksylitol, mleczko kokosowe miksujemy na gładką masę.
- Dodajemy budyń w proszku, ser, wiórki i aromat i miksujemy jeszcze raz.
- Następnie dodajemy chia (możemy dodać więcej wiórek) i białka i mieszamy delikatnie łyżką.
- Całość do piekarnika na 160 stopni na 60 minut.
- Sernik po upieczeniu oczywiście musi odpocząć i porządnie wystygnąć.
Notatki
- Polecam, aby szukać takiego sera na sernik, który nie ma w składzie mleka w proszku, a jego skład jest jak najkrótszy.
- Jeśli nie macie stałej części w puszce mleka, najlepiej trzymać ją przez całą noc w lodówce.
- Ja dodaję często aromat migdałowy, lub taki na który mam ochotę.
- Cukier kokosowy można zastąpić ksylitolem lub ulubionym słodzidłem.
Przepis na sukces https://przepis.nasukces.pl/
super przepis, podobnie jak Ty nie uzywam cukru i bialej maki.sprobuje .
Super! 🙂 W takim razie miłego pieczenia! 🙂
Bardzo jestem ciekawa tego sernika, wygląda smakowicie. Na pewno zrobię! 🙂 Niedawno odkryłam Twój blog i będę często tu zaglądać 😀
Super! 🙂 Bardzo, bardzo się cieszę, że Ci się spodobało i zostaniesz na dłużej 🙂 Oby były to tylko same przyjemności! 🙂
Mnie też zainspirowałaś do działania na rzecz sernika. Wszyscy w domu uwielbiają. Chętnie wypróbuję Twój. Moje pytanie dot.urządzenia, czy to ma być mikser czy blender? Bo raz napisałaś: miksujemy a raz: blendujemy. Pozdrawiam✋
Mikser, mikser -już poprawiłam 🙂 Chociaż kiedyś robiłam blenderem, ponieważ nie miałam jeszcze miksera w domu 🙂 I zasadniczo wyszło, ale nie tak puszyste i wysokie 🙂
Hej mam pytanie. Czy na wierzchu jest czekolada?
Tak 🙂 Roztopiona w kąpieli wodnej czekolada bez cukru, posypana jagodami goji 🙂
Czy przeliczałaś może jego wartość kaloryczną? Jestem obecnie na redukcji i liczę każdą kalorię 😉 chcę jednak upiec coś małego i zdrowego na święta i zastanawiam się czy, nie zamienić mleka kokosowego na jogurt, żeby trochę odtłuścić ciasto?
Niestety nie liczyłam kalorii 🙁 A mleko kokosowe użyłam własnie po to, aby „odtłuścić” ciasto z masła bądź margaryny 🙂 Jednakże obawiam się też, czy konsystencja ze względu na jogurt nie będzie zbyt rzadka 🙁 Chyba, żeby dodać więcej jajek, bądź budyniu, aby całość się ścieła odpowiednio 🙂
Ile z tego przepisu mniej więcej wychodzi ? Na jaka to blachę ?
Wszystko zależy od wielkości kawałków 🙂 Ja zawsze wlewam na tortownicę ok 19cm średnicy 🙂
świetny przepis ,spróbuje
Czy budyń dodajemy po rozrobieniu czy sam proszek?
Proszek 🙂
Super przepis! W smaku nie za słodkie, idealne. Dodałam jeden budyń więcej i 2 łyżki chia więcej rezygnując z wiórków kokosowych i polałam biała i czarną czekoladą. Polecam wszystkim bardzo serdecznie ❤️
Te mleko Kokosowe może być to co w Twoim Przepisie
Musi być stała część 🙂 Tutaj najlepiej sprawdza się takie z puszki, ponieważ w tym domowym jest mało tej stałej części 🙂
Czy ciasto nie rozleci sie, jesli nie ma maki w składzie?
Nigdy nie używam mąki w serniku 🙂 Sernik to ciasto, które wymaga długiego wyrabiania i odpoczynku. Najlepiej zostawić go na całą noc do porządnego wystygnięcia. Wtedy wiąże się dokładnie, a tym samym jest kremowy i pyszny! 🙂
Super serniczek,Ja na wierzch dałam roztopioną czekoladę 70 % kakao i rozmrożone truskawki i czarne porzeczki.Pychotka.
Super! Strasznie się ciesze, że przepis się udał, a sernik tak smakuje! 🙂
Puszka mleczka kokosowego czyli jaka pojemność?